Circa 15 la sută din mierea de pe piaţa autohtonă este contrafăcută !

C. Dumitru

„Aproape jumătate din producţia anuală de miere a ţării, respectiv circa 10.000 – 12.000 de tone, este exportată în vrac în diverse ţări unde, după ce este amestecată cu materie primă provenită din Argentina sau China, se re-exportă, în procent de 10-15 la sută, în România, ca surogat (n.n. – miere contrafăcută). Pe lângă faptul că, astfel, nu protejăm mierea autohtonă, care este un brand, asemenea importuri înseamnă şi concurenţă neloială, punând presiune asupra preţului de achiziţie”. Această declaraţie îi aparţine preşedintelui Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, Ioan Fetea. „România are excedent de miere şi, în schimb, importăm tot felul de surogate din Argentina sau China. Dacă pe piaţă există miere din China, nicio problemă, dar să fie etichetată ca atare, astfel încât consumatorul să poată alege în cunoştinţă de cauză”, a adăugat acesta.
În acest context, dorind să vină în ajutorul apicultorilor români, ministrul Agriculturii a declarat, recent, că în noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală 2014- 2020 au fost prevăzute fonduri special destinate procesării locale a mierii, în vederea creşterii valorii adăugate, deci aceasta nu va mai fi exportată în vrac. „Eu îi sfătuiesc pe toţi apicultorii să renunţe la exportul mierii în vrac şi să se axeze pe integrarea producţiei. Cu alte cuvinte, apicultorii care îşi vor procesa, cu forţe proprii, materia primă, vor avea prioritate la obţinerea ajutorului financiar comunitar deoarece, în felul acesta, aduc valoare adăugată produselor apicole obţinute”, a declarat ministrul Daniel Constantin. În momentul de faţă, consumul anual de miere este cuprins în România între 400-500 de grame pe cap de locuitor, faţă de 50 de grame, în urmă cu două decenii.