* Punctele plutitoare pe care le vedem în faţa ochilor se numesc flocoane, iar 70% dintre oameni au avut de-a face cu ele. În cele mai multe cazuri, flocoanele nu sunt periculoase. Sunt cauzate de bucăţi mici de ţesut, din interiorul ochiului, care creează umbre pe retină, atunci când sunt atinse de lumină. Deşi avem impresia că sunt pe suprafaţa ochiului, ele sunt, de fapt, în interior.
Uneori, mici hemoragii din interiorul ochiului pot duce la apariţia flocoanelor, în momentul în care celulele roşii intră în corpul vitros al ochiului. Punctele plutitoare pot lua, treptat, aspectul unui strat de fum şi dispar în momentul în care sângele este absorbit, scrie Unica.ro.
* Hemoroizii sunt structuri normale care se găsesc în canalul anal. Ei devin o problemă atunci când se dezvoltă în mod exagerat.
Boala hemoroidală apare la persoanele tinere în condiţii particulare: dacă suferă de sedentarism, au kilograme în plus sau la femeile gravide. Hemoroizii apar însă şi la vârstnici. În cazul lor, aceştia trebuie diferenţiaţi de cancerul rectal, care poate fi asimptomatic (fără semne).
În funcţie de gravitate, anumite tipuri de hemoroizi pot fi tratate printr-o gamă foarte variată de proceduri, de la o schimbare a dietei, combinată cu proceduri de detoxifiere, la pastile şi geluri speciale pentru această problemă sau proceduri invazive precum operaţia, scrie doctorulzilei.ro.
* O voce puţin răguşită, mai ales dimineaţa, poate fi semn de reflux gastric. Acidul din stomac ajunge în esofag şi irită gâtul şi laringele, iar problema poate duce chiar la inflamarea corzilor vocale, rezultând într-o voce ruguşită. Amy Cooper, director la Speech Pathology/Voice and Swallowing Institute din cadrul Spitalului ORL Mount Sinai din New York, avertizează însă că o voce dogită, răguşită, poate fi şi un semn de boli benigne la nivelul gâtului sau chiar de cancer al laringelui, scrie DoctorulZilei.ro.