Şi companiile la care statul deţine peste o treime din acţiunile cu drept de vot în adunarea generală a acţionarilor vor putea cumpăra active şi acţiuni în procesele de privatizare a altor firme de stat, potrivit unei ordonanţe de guvern publicate ieri în Monitorul Oficial.
Anterior, OUG 88/1997 privind privatizarea societăţilor comerciale, modificată prin Legea nr. 91/2011, prevedea ca un „cumpărător al acţiunilor nu poate fi o persoană juridică română de drept public sau o societate comercială la care statul român ori o autoritate a administraţiei publice locale deţine mai mult de 33% din totalul acţiunilor cu drept de vot în adunarea generală a acţionarilor”.
Prin noua ordonanţă simplă, emisă de Guvernul Ponta în 31 iulie, se elimină interdicţia pentru societăţile comerciale la care statul român ori o autoritate a administraţiei publice locale deţine mai mult de 33%.
„Cumpărător al acţiunilor nu poate fi o persoană juridică română de drept public” – prevede ordonanţa simplă, limitând interdicţia iniţială.
De asemenea, regiile autonome şi societăţile comerciale la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale este acţionar vor putea cumpăra acţiuni, conform noii ordonanţe. Actul normativ păstrează interdicţia de a cumpăra acţiuni doar pentru instituţiile publice.
„Instituţiile publice nu au dreptul să participe la cumpărări de acţiuni, sub sancţiunea nulităţii contractelor de vânzare-cumpărare”, se arată în ordonanţa emisă de Guvern în 31 iulie.
Mai departe, ordonanţa simplă a Guvernului Ponta dă posibilitatea companiilor de stat să preia, prin negociere directă, active de la alte societăţi de stat, însă cu condiţia ca tranzacţia să aibă scopul de a reduce sau eşalona la plată sau restructura arieratele societăţii vânzătoare. În acest caz, preţul trebuie stabilit în baza unei evaluări şi cu o analiză economică a situaţiei firmei de stat vânzătoare.