MISCARILE SINDICALE NU POT FI STOPATE DECAT PRIN DIALOG

considera deputatul liberal Horia Toma

– Domnule deputat, care-i situatia bugetului pentru invatamant ?


– Deocamdata, singura certitudine este ca a fost suplimentat cu 1800 de miliarde de lei. Ce va iesi, insa, in urma discutiilor de astazi (n.n. – ieri), dintre echipa Guvernului si delegatia sindicatelor, nu pot anticipa.

– Acest domeniu a cam pus in miscare intreg sectorul sindical. Cum veti opri aceste miscari ?

– Eu consider ca miscarile sindicale nu pot fi oprite decat printr-un dialog. Ma numar printre cei care recunosc ca sumele alocate invatamantului – in special salarizarea, ca, deh, sunt colegii mei – sunt mici. Dar cred – si o spun tot ca profesor – ca din aceste confruntari, care pana la un punct sunt justificate, nu trebuie sa sufere copiii! Scoala nu este numai a profesorilor, este si a copiilor, si a parintilor lor. Deci, nu pot sa nu fiu ingrijorat de situatia elevilor din clasele a VIII-a si a XII-a care au in fata un examen de capacitate, respectiv, un bacalaureat, si a caror pregatire poate sa sufere.


– Se vorbeste deja, despre recuperari…

– Din experienta de 24 de ani pe care o am in invatamant, cam stiu cum este cu aceste recuperari; orice varianta s-ar adopta nu va fi eficienta, pierderile vor ramane aproape irecuperabile.


– De unde credeti ca se vor obtine resurse financiare pentru toti care vor salarii mai mari ?


– Aici este o problema oarecum gresit abordata de catre sindicate, in sensul ca, de pilda invatamantul solicita sa-i fie alocat 6% din PIB. Sindicalistii omit – in mod voit sau nu – ca educatiei i se mai aloca sume importante si din bugetele locale. La Ploiesti, de exemplu, cititorii dv cunosc ca administratia locala a contractat un imprumut exclusiv pentru lucrari de reparatii in scoli. Deci, chiar daca nu sunt multe localitati ca Ploiestiul, exista, totusi, astfel de sume destinate reparatiilor, dotarilor, investitiilor etc.

– Nu credeti ca revenirea la impozitul progresiv ar rezolva problemele ?

– Ma indoiesc. Nu sunt specialist, dar nu cred ca revenirea la impozitul progresiv ar rezolva problemele. Cu atat mai mult cu cat, iata, din date certe, in acest an, incasarile la buget au fost mai mari decat anul trecut. Altfel, o decapitalizare a firmelor romanesti – impovarate fiscal – ar afecta tocmai sectorul care da banii la buget.


Leon CHIRILA