Florin Tanasescu
Cum ajungi să arăţi ca dracu’-gol !
Ungerea cu nămolul de la Valea Stelii – Băicoi nu este un moft. Este remediul pentru ceea ce recomandă medicii în cazul acelora care suferă de coxartroze, sciatică, spondiloză, luxaţii, entorse și altele. A-ţi petrece un concediu, o săptămână sau un weekend acolo nu-i cine știe ce motiv de laudă, că nu vorbim despre Nisipurile de Aur, dar presupune îmbinarea utilului cu plăcutul.
În plus, în nămolul de la Valea Stelii te simţi destul de tânăr dacă ești trecut de 40 – 50 de ani, și în floarea vârstei de la 70 de ani în sus. Asta spune multe despre vârstele celor care se tratează în staţiune.
Procedura de tratament e simplă – ungere cu nămol până arăți ca dracu’, și stai cu el pe tine cel puțin 15 minute. Adică până crapă noroiul sau se strânge pielea. De-aia a-ți băga pielea la saramură capătă alte conotații la Valea Stelii.
A doua fază constă în scufundarea/bălăceala în apa tulbure cu nămol, de la 15 minute în sus. Este printre puținele locuri în care poți fi făcut albie de porci și te simți, totuși, bine. Fiindcă, aproape totul e urât aici – de la apa unsuroasă, până la viermișorii cu iod mai mult sau mai puțin vizibili.
Și, cum se zice că există o probabilitate destul de mare de a se întâlni munte cu munte, darămite om cu om, în apele tulburi ale Văii Stelii – sau pe malurile lor – întâlnești cunoștințe mai vechi sau mai noi. Știți cum e: oricât te-ai ascunde, ori câte măști de nămol ți-ai pune, tot ești recunoscut. Iar dacă nu dai vreunui contemporan atenția cuvenită, mai devreme sau mai târziu îți va spune cu reproș în glas: ”Te-am văzut la Valea Stelii !” Afirmație care sugerează că unii știu despre tine inclusiv de ce boli suferi și cât de grave sunt. Lacul cu nămol merită mai multă atenție totuși, între cei care se bălăcesc aici conturându-se o adevărată comuniune. Se adună cam câți oameni sunt la o ședință ordinară a unei asociației de bloc, creându-se un consens pe care ar deveni invidios orice administrator. Subiectele discutate sunt dintre cele mai banale – fotbal, politică, societate – sau mai arzătoare (alegerile prezidențiale). Ori despre personalități care au dus faima țării: Simona Halep, laureați olimpici, Dan Voiculescu și Antena 3. Cum ziceam, la Valea Stelii apele sunt tulburi…
În sfârșit, al treilea bazin este cu apă mai lipede și sărată, folosit îndeobște pentru bălăceală și înot. Este deliciul celor care își etalează calitățile de scufundători ori săritori de la trambulină. Se zice că apa nu mai este atât de sărată cum era în urmă cu un an, dar ăsta nu-i un mare neajuns. Fapt este că nu le poți avea pe toate – și sănătate, și frumos mirositor. Drept urmare, după trei-cinci ungeri, pielea capătă un miros specific de petrol. Mai ales în cazul celor superstițioși care susțin că nu e bine să te speli prea des, pentru a permite sării să intre în oase. Așa o fi. De altfel, cel mai bine simt mirosul de petrol/nămol nu doar localnicii care găzduiesc clienții veniți din alte zone la tratament, ci și șoferii de pe ruta Ploiești- Băicoi și retur, care adulmecă pasagerii după miros, nu după stația în care se urcă sau coboară.
Upgradarea
Valea Stelii se upgradează pe sezon ce trece. Astfel, dacă până în urmă cu un an era mai mult tăpșan verde pe care erau întinse cearceafurile, mai nou este nisip fin; dacă schimbarea costumului de baie se făcea și în boscheți, acum sunt cabine de schimb. Dacă îți este sete, poți cumpăra sortimente de bere la sticlă sau la pahar, apă minerală, sucuri. Dacă satisfacerea necesităților fiziologice era o chestiune superdelicată, care necesita timp de căutare a unor locuri mai ferite, acum sunt grupuri sanitare. Nu lipsesc nici dușurile, nu lipsește nici bunăvoința din partea celor care îţi taie bilete la intrare. În plus poţi beneficia de masaj din partea unui kinetoterapeut.
De asemenea, mâncatul unei roșii și a unui castravete adus de-acasă poate fi înlocuit cu o porție de mici, ori de cartofi prăjiți ș.a.m.d, pe una dintre cele două terase amenajate. Iar una dintre ele are măsuțe, scăunele și umbreluțe din lemn de bambus adus din Bali. Iar, mai nou, sunt în curs de finisare și lucrările la un hotel. Intrarea, de luni până vineri, costă 10 lei de persoană, iar pentru copii de până la 14 ani, costă 7 lei. Cei care se încăpățânează să creadă în virtuțile nămolului de la Valea Stelii pot face și abonament: zece zile de tratament – nu neapărat consecutive – 85 de lei. Probabil că un indicator montat măcar în timpul sezonului estival, de genul unei table pe care să stea scris “Spre Valea Stelii” ar fi de mare ajutor pentru orientarea celor care se tratează de boli la nici 20 de kilometri de Ploiești, ori veniți de la zeci sau sute de kilometri distanță.
În rest, sănătate, că-i mai bună decât toate !