Ministerul Fondurilor Europene lansează în consultare publică documentele necesare pentru iniţierea unei competiții în cadrul Programului Operational Sectorial Creșterea Competitivității Economice (POS CCE), axa prioritară 2, pentru acordarea de fonduri în valoare de 25 milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare – dezvoltare existente şi crearea de noi infrastructuri: laboratoare, centre de cercetare.
Competiția are în vedere finanțarea unui proiect complex de interes național în domeniul sănătății cu scopul prevenirii bolilor cu potențial evolutiv invalidant sau letal, susținut de Ministerul Sănătății.
“Am alocat fonduri în valoare de 25 de milioane de euro din cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice pentru finanțarea cercetării în domeniul medical, astfel încât medicii români să beneficieze de dotările necesare pentru a salva vieți omenești și nu de lipsuri, așa cum au avut în trecut. Este vorba de bani identificați cu greu de către actuala echipă a Ministerului Fondurilor Europene, dar ei există și au existat și în trecut. Identificarea banilor și a soluțiilor de implementare pot fi îngreunate de sistemul încă lent – aflat acum în plină reformă de simplificare și eficientizare), însă proiectele care vizează chiar și numai o viață de om, merită fiecare efort depus. Vom lansa acest apel până la sfârşitul lunii august, pentru ca banii să ajungă cât mai repede la cei care au nevoie de ei. În cadrul acestui proiect vom colabora cu ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, cu care am o colaborare foarte bună, pentru a identifica noi soluții de finanțare a domeniului medical, punctul nostru de vedere comun fiind acela că fondurile europene trebuie folosite pentru îmbunătățirea vieții românilor, în niciun caz pentru direcționarea finanțărilor în mod nesăbuit, așa cum s-a practicat în anii precedenți actualei guvernări”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
„Pacienţii din România vor avea astfel acces la cele mai noi tehnologii în domeniul medical. Prin intermediul acestui proiect vom putea oferi cetăţenilor cele mai moderne mijloace de diagnostic medical, dar cel mai important lucu este că vom putea trata şi vom putea preveni apariţia unor boli grave. Beneficiari vor fi în primul rând pacienţii, iar rezultatul proiectului va fi acela că vom reuşi să salvam vieţi, dar şi să oferim şanse la viaţă, şi îi multumesc domnului ministru Teodorovici pentru sprijinul acordat sănătăţii, un domeniu esenţial pentru noi toţi”, a declarat ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.
Obiectivul competiţiei care va fi lansate în cadrul POS CCE este efectuarea de cercetări în domeniul/ domeniile de interes național identificate pentru această competiție, prin utilizarea de angiografe achiziționate prin proiect, cu scopul diagnosticării unor leziuni cu potențial evolutiv invalidant sau letal, respectiv pentru angioarhitectonica tumorilor maligne.
Categoriile de solicitanţi elibigibli sunt instituțiile publice sau de drept public de interes național cu activitate de cercetare în domeniul sănătății. Solicitanții trebuie să respecte definiţia organizaţiilor de cercetare conform Cadrului Comunitar de ajutor de stat pentru cercetare, dezvoltare și inovare (C198/2014).
Competiția va fi lansată la sfârșitul lunii august 2014 de către Organismul Intermediar pentru Cercetare din cadrul POS CCE.