In prevenirea infectiilor, vitamina C are un rol deosebit de important. In coacaze, vitamina C se gaseste de trei ori mai mult decat in lamai. De asemenea, macesele au un continut cu 50 la suta mai mare decat in lamai. Datorita acestui continut, coacazele si macesele sunt indicate in tratarea virozelor respiratorii. Profilactic, este indicat chiar sa se bea zilnic una-doua cani de ceai sau decoct de macese cu scop profilactic. Infuzia se pregateste dintr-o lingurita cu macese la o cana si jumatate cu apa, iar la decoct se pune o lingurita de planta la o cana cu apa, preparandu-se prin fierbere timp de cinci minute dupa ce apa a clocotit. Macesele sunt indicate mai ales in perioadele in care sunteti obositi, suprasolicitati sau in timpul sezonului rece. Coacazele sunt indicate in astenii,stari de oboseala fizica si psihica, surmenaj.


INFOMEDICA

ULCERATII BUCALE – Prezenta unor puncte dureroase pe limba si gingii poate fi cauzata de alimentatie. De vina pot fi alimentele acide, precum rosiile, citricele sau ananasul, care irita mucoasa bucala sau, dimpotriva, carentele din alimentatie. Una dintre cele mai frecvente cauze ale ulceratiilor gurii o constituie lipsa vitaminelor B, indeosebi B6 si B12, dar si a fierului sau a vitaminei A. In aceste cazuri, se recomanda consumarea de fructe uscate, adaugate in musli (ca sursa suplimentara de fier), si a germenilor de grau (pentru vitaminele din complexul B). Sunt indicate mai multe fructe si legume de culoare galbena sau verde inchis, care contin acid folic si betacaroten, pe care metabolismul il transforma in vitamina A.


URTICARIE – Daca apare senzatia de mancarime si pielea este inflamata, de vina poate fi nu crema folosita, ci unele alimente precum scoicile, graul sau alunele, care pot declansa deseori alergii. La persoanele alergice la latex pot aparea reactii nedorite la nivelul epidermei daca mananca banane, cartofi, rosii, avocado, castane sau kiwi. Toate acestea contin proteine care, la fel precum cele din latex, pot avea efect alergic.


ALERGIE – Unul din sase oameni care au alergie la polen prezinta simptome asemanatoare dupa consumarea anumitor fructe, legume si seminte. Semintele de floarea-soarelui si pepenele galben sunt cei mai probabili factori declansatori. Specialistii considera, de asemenea, ca unele alimente contin compusi asemanatori celor care se gasesc in polen sau in microorganismele din praful din casa. De aceea, alergicii trebuie sa evite, pe cat posibil, aceste alimente, dar, in acelasi timp, e bine sa manance coacaze negre sau kiwi, care au cantitati mari de vitamina C (cu proprietati antihistaminice care pot reduce simptomele alergiei).


Pagina realizata de Luiza Radulescu PINTILIE,
Graziella CHITU, Ana-Maria VALUTA