D. Constantin

Până în anul 2020, aproximativ 20 la sută din energia necesară unei ţări trebuie asigurată din surse alternative, potrivit unei directive a Uniunii Europene. Pentru a atinge acest îndrăzneţ obiectiv, un rol tot mai important revine producerii pe scară din ce în ce mai largă a biomasei, pentru obţinerea de energie şi căldură. În momentul de faţă, biomasa asigură doar circa 5 la sută din consumul total de energie la nivel european, dar sunt şi ţări unde acest procent ajunge chiar la 20 la sută, precum Austria, Suedia sau Finlanda.
Aşa cum am mai scris, deşeurile biodegradabile necesare producerii biomasei sunt cât se poate de diverse: de la paie (pe care UE ne interzice să le mai ardem) şi gunoiul din fermele de animale, până la crengile rezultate de la toaletarea parcurilor, tulpinile (cocenii) de porumb, floarea-soarelui şi rapiţă, coarda rezultată de la tăiatul viţei de vie, păstăile de fasole sau de soia, frunzele de sfeclă ş.a. Cu ajutorul unor utilaje speciale, provenite din import, aceste reziduuri vegetale sunt transformate în peleţi ( asemănători dopurilor de plută de la sticlele de vin ) care, apoi, se pot folosi, de exemplu, la încălzirea şcolilor, a grădiniţelor sau chiar la centralele termice de apartament, în locul lemnelor ori a gazelor naturale, care sunt cu mult mai scumpe. Pe lângă dublul densităţii energetice a lemnului verde, peletul are o putere calorică mai mare şi costuri mai mici de transport. Cu alte cuvinte, peletul este un bun înlocuitor pentru diverşi combustibili fosili: gazul natural, lemnul, petrolul, cărbunii etc.
În ultimii ani, în ţara noastră au prins contur mai ales afacerile bazate pe fabricarea peleţilor din rumeguşul rezultat în urma prelucrării lemnului. Mai nou, însă, au început să apară şi investitori interesaţi de achiziţionarea unor instalaţii pentru producerea peleţilor din reziduuri vegetale, încurajaţi fiind şi de subvenţiile tentante acordate de Uniunea Europeană. Potrivit specialiştilor, amortizarea unei asemenea instalaţii – având o capacitate de 2.000 tone/an şi care asigură 5-7 locuri de muncă – are loc în circa 3 ani.