N.D., A.M.

Cine face pentru prima dată o drumeţie în Munţii Ciucaş nu poate uita drumul, dar mai ales priveliştea, aerul curat şi liniştea zonei. Cei care ajung acolo nu trebuie să rateze un obiectiv important aflat pe harta turistică a României – Cabana Vârful Ciucaş. Priveliştea până la destinaţie este de vis. Drumul, însă, este extrem de anevoios şi poate fi parcurs numai cu maşini puternice. Experienţa merită, cum se spune, toţi banii, pentru că, după ultimul urcuş, iese la iveală o imagine desprinsă, parcă, din albume. Având în spate masivul muntos, cabana se înfăţişează semeaţă, înconjurată de soare. Situată la altitudinea de
1.595 m, clădirea a fost construită în anul 1937, iniţial sub denumirea “Casa Alexandru Vlahuţă”, de către Asociaţia Turistică “România Pitorească”. A fost prima cabană din masivul Ciucaş care, vreme de 60 de ani, a constituit principalul loc de popas şi adăpost al turiştilor împătimiţi de drumeţiile pe munte. Din păcate, aşa cum s-a întâmplat şi cu alte edificii, după anii 2000 a ajuns în paragină. În anul 2008 a început, însă, organizarea de şantier pentru reabilitarea cabanei, din iniţiativă privată. După terminarea lucrărilor, aceasta a fost redeschisă turiştilor începând cu luna iunie a anului 2011 şi a preluat denumirea Cabana Vârful Ciucaş.
În prezent, aceasta oferă 60 de locuri de cazare şi are anexată o vilă cu capacitate de 12 locuri de cazare. Situată la 1595 de metri altitudine, în golul alpin din masivul Muntii Ciucaş, cabana amintită reprezintă cel mai apropiat punct de acces pentru Vârful Ciucaş, colosul de piatră Turnul Goliat şi panorama Văii Chiruşca, fiind locul în care turistul poate găsi liniştea într-un cadru rustic, intim şi primitor.
Cei care doresc să cunoască mai bine zona pot alege mai multe trasee care includ Cabana Vârful Ciucaş. De exemplu, de la Cheia (874 m) turiştii se pot îndrepta către Şaua Balaban (1.195 m), Cabana Muntele Roşu (1.280 m), Cabana Vârful Ciucaş (1.595 m), Vârful Ciucaş (1.954 m), Şaua Ţigăilor (1.745 m), Culmea Bratocea, Pasul Bratocea (1.263 m) apoi să ajungă din nou la Cheia. Drumul se parcurge în 8-10 ore, este de dificultate medie, şi închis iarna pe sectorul Cabana Vârful Ciucaş -Vârful Ciucaş- Şaua Bratocei. Este marcat cu bandă galbenă până la Cabana Vf. Ciucaş, cu bandă roşie până la Pasul Bratocea, apoi cu bandă albastră şi trunghi albastru.
Un alt traseu, de dificultate medie, dar mai scurt, este Cheia-Valea Berii- Cabana Vârful Ciucaş, care durează maximum trei ore şi jumătate. Este accesibil tot timpul anului şi marcat cu cruce albastră. Interesant este şi traseul care porneşte de la Cabana Babarunca (898 m), aflată la 18 km de la Săcele spre Ploieşti. Turiştii pot ajunge de la cabană în Poiana Teslei ( 1.420 m), apoi la Şaua Teslei (1.347 m), la Şaua Ţigăilor (1.745 m) şi de acolo la Cabana Vf. Ciucaş. Drumul se parcurge pe jos în cinci-şase ore, este de dificultate medie şi accesibil tot timpul anului. Turiştii trebuie să urmărească marcajele cu bandă roşie până la Piciorul Teslei, apoi pe cele cu cruce roşie.
De la Cabana Vârful Ciucaş mai puteţi ajunge la Şaua Chiruşca, la Curmătura Stânei, Culmea Văii Stânei, Pasul Boncuţa şi Tabla Buţii ( drum de 5- 6 ore, marcat cu bandă roşie). De la Şaua Chiruşca se pot parcurge şi alte trasee: Şaua Gropşoarele- Şaua La Răscruce – Cheie Pârâului Alb – Poiana Valea Stânei (trei ore- trei ore şi jumătate, marcat cu cruce roşie până la Şaua la Răscruce, apoi cu triunghi albastru) sau Izvorul Hoţului – Canton forestier Piruşca- Muntele Strâmbu -Vama Buzăului ( cinci-şase ore, marcat cu cruce albastră).