C. Dumitru
La începutul acestei săptămâni, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a alimentat conturile personale ale fermierilor cu suma totală de 25,5 milioane de lei, subvenţii acordate din Fondul European de Garantare pentru Agricultură (FEGA). O parte însemnată din aceşti bani, adică aproximativ 18 milioane de lei, a reprezentat-o ajutorul specific în vederea îmbunătăţirii calităţii produselor ecologice, ajutor de care au beneficiat, în total, 10.269 de agricultori. Dintre aceştia, 7 provin din judeţul Prahova şi au încasat 11.361,81 de lei, în total.
Legat de acest subiect, al produselor ecologice, se cuvine amintit şi faptul că, în momentul de faţă, există o dublă legislaţie, respectiv un ordin nou al ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, care reglementează producţia tradiţională, şi un alt ordin, mai vechi, care supervizează reţetele consacrate. Din câte am aflat, a fost nevoie de apariţia noului act normativ pentru a elimina confuzia existentă pe piaţă între producătorii adevăraţi de produse tradiţionale, ecologice, şi cei care achiziţionau materia primă de la diverse abatoare, o procesau în formă primară şi, apoi, o vindeau drept produs tradiţional, pentru a obţine un preţ mai bun. Pentru a eradica o astfel de practică păguboasă, Ministerul Agriculturii a eliberat, până în momentul de faţă, 51 de certificate de atestare a produselor tradiţionale după noua legislaţie, concomitent cu respingerea altor 64 de dosare, în timp ce alte 17 dosare de reatestare se află în curs de analiză. De subliniat şi faptul că titularii noilor atestate urmează a fi verificaţi, periodic, nu doar de către reprezentanţii Ministerului Agriculturii, ci şi de cei ai Ministerului Sănătăţii, ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi ai Agenţiei Naţionale Sanitare-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. “În cazul în care un producător nu va îndeplini condiţiile trecute în caietul de sarcini, i se va retrage atestatul şi acel logo care va fi pus de produsul ecologic respectiv, deoarece nimănui nu-i este permis să se joace cu sănătatea consumatorului”, a declarat Viorel Morărescu, director în cadrul Ministerului Agriculturii.














