Corespondenţă de la Bruxelles –
Dan LUCA

Inovaţiile în domeniul tehnologic au deschis noi capitole în istoria omenirii. Şi parcursul Europei a fost puternic influenţat de evenimentele majore în domeniul industrial. La sfârşitul secolului al XVIII-lea, odată cu mecanizarea industriei textile în Marea Britanie, se intra într-o nouă etapă, considerată prima revoluţie industrială. Aceasta a fost urmată de cea de-a doua revoluţie industrială de la începutul secolului al XX-lea, când Henry Ford a înfiinţat prima linie de asamblare şi a declanşat producţia în masă. Următoarea etapă, cea a digitalizării industriei, poate fi considerată a treia revoluţie industrială.
Economistul Jeremy Rifkin are o viziune clară asupra felului în care acest lucru va influenţa nu doar domeniul economic, ci şi alte domenii – ne cere să ne imaginăm sute de milioane de oameni care produc propria energie verde în casele lor, birouri și fabrici, însă asta nu e tot. Ceea ce este mai interesant este partajarea acesteia cu celălalt, precum într-un “internet al energiei”, la fel cum acum se aplică “share” informaţiile on-line. Folosind tot mai puțin din resursele pământului, și tendinţa de trecere la energiile regenerabile este o trăsătură definitorie a epocii, la care se adaugă inventarea imprimantei 3D, cea care face posibilă chiar producţia de alimente, prin proiectarea tridimensională asistată de calculator.
În oraşul Nijmegen din Olanda se produce deja mâncare realizată cu imprimanta 3D, livrată apoi în Germania pentru alimentaţia vârstnicilor. Proiectul este susţinut cu fonduri de Comisia Europeană, iar cei 14 beneficiari provin din cinci state ale UE, care dezvoltă tehnologiile, produsele şi serviciile.
Se vorbeşte deja despre revoluţia robotică – prin tehnologia viitorului, calculatoarele vor fi capabile în scurt timp să răspundă emoţiilor utilizatorului. O astfel de tehnologie a fost utilizată de compania Cyberdyne, care a creat un costum pe care utilizatorul îl poate controla numai cu puterea minţii. Robotul este apoi capabil să se mişte exact în acelaşi timp cu purtătorul, oferind concomitent o creştere semnificativă de putere. Recent a fost prezentat şi Pepper, un umanoid capabil să înţeleagă emoţiile utilizatorilor şi 80% din conversaţiile din jurul lui.

Dan LUCA este Doctor în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, profesor la universităţi din Bruxelles, Bucureşti şi Cluj. Este autorul a 3 cărţi despre România afacerilor europene, Bruxellesul european şi dilemele comunicării. Îşi desfăşoară activitatea la Bruxelles din 1997 şi este preşedintele ˝Casei Europei˝ Bruxelles. Cei interesaţi de actualitatea europeanã pot urmãri mesajele zilnice postate pe blogul www.casaeuropei.blogspot.com.