Fiecare asigurat trebuie sa se prezinte, in luna in care s-a nascut, la medicul de familie, pentru un bilant medical anual. Cei mai constienti se dovedesc pensionarii si mamele cu copii. Ceilalti, ori nu stiu, ori amana sa se prezinte la medici. ”Pe lista mea sunt pacienti de toate varstele si categoriile sociale, ne-a declarat unul dintre medicii de familie cu care am discutat. Am facut liste cu programarea lor, dar salariatii nu prea vin la controlul anual. Chiar daca nu se simt tocmai bine, se considera sanatosi, scapand din vedere ca aceasta poate fi doar o aparenta. Exista boli asimptomatice, care nu au forme violente de manifestare, dar care, ulterior, nu mai pot fi vindecate complet”. Pensionarii, cei mai multi avand boli cronice, ”trec” lunar pe la cabinete pentru a li se prescrie retetele cu medicamentele compensate sau gratuite specifice afectiunilor, mamicile isi aduc copiii la vaccinari si atunci se face si examenul amintit. Acestora li se mai adauga persoanele care au nevoie de adeverinte sau avize din partea medicului de familie.
Invitatie trimisa cu posta
Dupa salariati, pentru ca ei sunt marii absenti, medicii de familie nu pot “nici alerga, nici sa-i aduca fortat la control”. O doctorita ne-a marturisit ca are cativa pacienti pe care nu i-a vazut niciodata. Si sunt inscrisi pe lista ei de cinci ani. Altul ne-a declarat ca a dat telefoane si a trimis chiar carti postale prin care si-a invitat pacientii la examenul de bilant, dar degeaba. Ministrul Sanatatii aproape le-a declarat razboi pentru aceste examene medicilor. Acestia se apara sustinand, insa, ca nu au cum sa alerge dupa pacientii care nu vor sa fie consultati, mai ales ca trebuie sa urmareasca si evolutia gravidelor si a copiilor, imunizarile din programul national, bolnavii cronic, depistarea afectiunilor cu potential endemic, dar si monitorizarea TBC-ului si a sifilisului.
Pe hartie, iese calculul
Pentru neprezentarea pacientilor la bilantul anual, medicului i se poate diminua fondurile trimestriale pe care le primeste, daca se demonstreaza ca acest control nu a fost efectuat din vina lui. Poate de aceea in scriptele unor medici figureaza efectuarea controlului, insa, pacientii habar nu au. Ei recunosc, uneori, ca au trecut pe la medic, cine stie cu ce motiv, iar acesta i-a inregistrat ca au efectuat examenul de bilant. Nici vorba, insa, de o consultatie si recomandare, acolo unde este cazul, pentru examene paraclinice.
Asiguratul nu este ”taxat” pentru neprezentare, caci in situatia in care se imbolnaveste si se adreseaza medicului de familie, acesta nu-l poate da pe usa afara. Dr. Simona Schnelbach, presedinte al Asociatiei Medicilor de Familie Prahova, crede ca nepasarea pacientilor fata de bilantul medical s-ar topi daca ar exista niste “stimulente” pentru cei care efectuaza, in mod constincios, acest control.
Acasă Sanatate pentru trup si suflet La bilantul medical anual – pacientii chiulesc, dar nici medicii nu plang...