Dacă te bazezi pe băuturi energizante pentru a te revigora, s-ar putea să îți schimbi obiceiurile. Tinerii care consumă în mod regulat băuturi cu un conținut mare de cofeină sunt supuși la riscuri care probabil credeai că sunt doar zvonuri.
Traumele cerebrale apar din mai multe motive. Principalul ar fi sporturile agresive, după cum o indică și statisticile. Între 2001 și 2009, numărul traumelor generate de sporturi a depășit un procent de 57% printre copiii de 19 ani și mai tineri. Totuși, se pare că și obiceiurile alimentare au o influență foarte mare, potrivit celor de la Yahoo! Health.
Gabriela Ilie, autoarea unui nou studiu publicat de Universitatea din Toronto, a demonstrat că băuturile energizante au o influență mai nefastă decât se credea. Împreună cu o echipă de cercetători, a analizat mai mult de 10.000 de persoane cu vârste cuprinse între 11 și 20 de ani, axându-se în special pe consumul de alcool și astfel de băuturi.
Desigur, cofeina nu e suficientă pentru a provoca traume cerebrale. În schimb, datele indică faptul că cei care consumă astfel de băuturi cu regularitate sunt supuși la riscuri mai mari. De două ori mai mari decât cei care nu le consumă, mai exact. O băutură energizantă conține aceeași cantitate de cofeină pe care o conțin două cești de espresso, pe lângă taurină și guarană. Fluxul prea mare de energie te predispune la mai multe accidente, făcând concentrarea mai dificilă.
Din păcate, sportul și energizantele par a merge mână în mână. Deseori, aceste produse sunt prezentate drept băuturi special concepute pentru sportivi, iar reclamele creează o asociere între consumul lor și creșterea forței musculare și anduranței. Evident, nu există nicio dovadă științifică a faptului că ar avea vreo influență în acest sens.
Oricum, pericolul cel mai mare apare atunci când amesteci un energizant cu alcool. „Ești beat și foarte treaz în același timp”, a explicat Gabriela Ilie. „Prin urmare, ești mai dispus să faci lucruri iraționale”. Nu e de neglijat nici faptul că, în 2014, un studiu al Journal of Pediatrics a arătat că dacă amesteci două băuturi, există o șansă foarte mare să consumi mult mai mult alcool în continuare.