Alex Călinoiu
Conducerea Administraţiei Parcului Memorial „Constantin Stere” – structură a Primăriei Ploieşti care administrează parcul de la Bucov, grădina zoologică şi adăpostul de maidanezi – a solicitat o rectificare de buget, pentru a putea începe amenajarea unui nou ţarc, gândit să le ofere copiilor care vin în vizită la zoo o experienţă inedită. Autorităţile şi-au propus să recreeze o gospodărie tradiţională românească, plecând de la ideea că mulţi copii „de oraş”, fără bunici la ţară, nu au ocazia să guste experienţa unei vacanţe în mediul rural. Aici, exemplul dat de Laura Moagher, directorul APMCS, vorbeşte de la sine, aceasta mărturisind că a fost întrebată de copiii veniţi în vizită la zoo de ce vacile nu sunt mov, aşa cum le ştiau ei din reclama tv.
Propunerea de rectificare a bugetului urmează să fie discutată în şedinţa de astăzi a Consiliului Local Ploieşti. Conducerea Parcului „Constantin Stere” a solicitat o alocare bugetară de 70.000 de lei, care ar permite derularea lucrărilor necesare pentru amenajarea acestui ţarc inedit.
„Vrem să creăm un mini-muzeu al satului. În proiect am prevăzut o casă cu şindrilă, cu arhitectură inspirată din zona maramureşeană, o curte unde vor fi animale domestice şi o grădină cu legume şi pomi fructiferi. Suntem încrezători că acest obiectiv se va transforma într-un important punct de atracţie al grădinii zoologice. El a fost gândit în ideea de a le oferi copiilor un prilej de a intra în contact cu viaţa dintr-o gospodărie tradiţională din mediul rural. Ei vor putea să intre, însoţiţi de îngrijitori, şi să vadă de aproape vaci, iezi sau oi. De asemenea, vor putea să afle mai multe despre pomii fructiferi sau despre modul de cultivare a legumelor, poate fi o interesantă lecţie de viaţă, care să îmbine distracţia cu acumularea de cunoştinţe”, a mărturisit Laura Moagher, directorul Administraţiei Parcului Memorial „Constantin Stere”.
Ideea a fost anunţată încă de la începutul anului şi face parte dintr-un plan mai amplu care vizează creşterea atractivităţii grădinii zoologice de la Bucov, prin organizarea de evenimente inedite – cum a fost, de curând, programul „Noaptea la zoo”, organizarea de ţarcuri tematice sau aducerea de noi specii de animale. Tot la acest capitol, reprezentanţii grădinii au mai discutat şi despre posibilitatea organizării unor călătorii cu trăsura pe aleile parcului.