N. Dumitrescu
Prahova este deja cunoscută pentru zonele sale pitoreşti, atragerea turiştilor devenind o adevărată competiţie pentru autorităţile locale – şi nu numai– acestea încercând permanent să vină cu ceva nou sau să scoată la lumină tradiţionalul, din ce în ce mai apreciat. Un exemplu în acest sens este cel al comunei Valea Doftanei, recunoscută prin celebra caşcavea– produs înregistrat deja la OSIM. Însă, numeroase alte produse realizate după reţete consacrate – unele vechi de zeci de ani – şi păstrate în diverse localităţi din Prahova figurează în Registrul Produselor Tradiţionale din România.
Produsă după o reţetă veche de sute de ani, păstrată şi transmisă din generaţie în generaţie, caşcaveaua de Valea Doftanei apare înscrisă la categoria brânzeturilor.
Este un produs “bio” – 100% natural, totul fiind făcut manual, unicitatea sa determinând, cu ani în urmă, autorităţile locale să-l înregistreze la OSIM. Mai mult decât atât, pentru că zona este foarte frumoasă şi frecventată de turişti, ca urmare a numeroaselor pensiuni existente, autorităţile locale au decis şi organizarea la începutul lunii septembrie a unui festival care să poarte numele acestui produs, anul acesta urmând să aibă loc a 15-a ediţie. Dar caşcaveaua nu este singurul produs prin care este cunoscută comuna Valea Doftanei. Anul trecut, de pildă, în Registrul Produselor Tradiţionale Româneşti a fost înregistrat şi păstrăvul afumat în cobză de brad “Doftana”, specialitate din peşte produsă de o societate cu sediul în satul Trăisteni. Analizând lista de produse înscrise în registrul amintit, am regăsit şi specialităţi specifice altor localităţi din Prahova: chefir 3,3% grăsime, lapte 2,2% grăsime, sana 3,6% grăsime, lactate ce poartă marca unei societăţi din Boldeşti-Scăeni; cabanos, muşchi file afumat, parizer, crenvurşti cu carne de vită, salam Torpedo, produse din carne realizate de o societate comercială din Filipeştii de Pădure. De asemenea, cu ani în urmă, şi ţuica de Bertea apărea inclusă în lista produselor tradiţionale româneşti. Conform unor rigori stabilite de către Ministerul Agriculturii, produs tradiţional este considerat cel fabricat pe teritoriul naţional şi pentru care se utilizează materii prime locale, care nu are în compoziţie aditivi alimentari, care prezintă o reţetă, un mod de producţie sau de prelucrare şi un procedeu tehnologic tradiţionale şi care se distinge de alte produse similare aparţinând aceleiaşi categorii. Producătorii care deţineau atestat de produs tradiţional au fost obligaţi, în 2014, să îşi obţină reatestarea după noi norme, în baza unei documentaţii şi a unei verificări riguroase, iar pentru a fi încadrate în această categorie, produsele trebuie să fie conforme unor cerinţe bine stabilite. Aceste cerinţe vizează , printre altele, numele produsului- care trebuie să fie unic, caracteristicile materiilor prime – să nu conţină în compoziţia lor adaosuri de aditivi alimentari, coloranţi, arome, vitamine, minerale, îndulcitori. Nu în ultimul rând, la dosarul produsului tradiţional sunt considerate “de greutate” şi anumite date sau înscrisuri, referinţe bibliografice cu referire la vechime, care să confirme transmiterea unei tradiţii de la o generaţie la alta şi din care să rezulte legătura istorică a produsului cu locul de producţie.














