Joi, 3 noiembrie , cu începere de la ora 19.00, scena Filarmonicii „Paul Constantinescu” găzduiește un Concert simfonic extraordinar, o incursiune prin cele mai cunoscute opere ale compozitorului Richard Wagner, prezentând cele mai frumoase leitmotivuri într-o atmosferă ce îmbină fantasticul cu viața reală.
Publicului îi vor fi prezentate fragmente din creația marelui compozitor, operă inspirată din legenda clasică medievală, cu personaje eroice, care redau sacrificiul prin iubire care aduce mântuirea sau înfățișează iubirea fără margini și chinurile sfâșietoare ale acestui sentiment, totul în interpretarea Orchestrei Simfonice, a sopranei Catarina Coresi și a maestrului Jin Wang- unul dintre cei mai mari dirijori ai momentului.
Născut într-o familie de actori, Richard Wagner a fost compozitor, dramaturg și teoretician al artei germane , unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai romantismului muzical.
Creația sa este dedicată aproape în întregime operei , cu unele librete realizate de însuși compozitorul, cunoscute fiind înclinațiile acestuia către literatură și teatru.
”Am cântat totdeauna în fortissimo, pe toate coardele sufletului meu”, mărturisea muzicianul, cel care a fost în căutarea continuă a unui limbaj care să redea cât mai bine acest zbucium interior.
Profund marcat de filosofia lui Schopenhauer – pentru care arta reprezenta refugiul omului, iar muzica arta supremă care poate transmite emoții fără ajutorul cuvintelor, creează eroi ce înfățișează marile aspirații ale spiritului uman. În opera sa regăsim conflicte dramatice, analiza sufletească, imagini ale naturii, compozitorul considerând că „muzica este o modalitate de exprimare directă, puternică și sinceră a tuturor trăirilor omului, de la febra iubirii telurice la celesta iubire, de la violența urii la serafica iertare, de la patosul eroic la împlinirea prin moarte”.
Articolul poate fi citit si in editia tiparita