Medicii şi profesorii vvor putea avea după noua lege a salarizării venituri la care până doar visau. Potrivit România TV, un medic primar poate încasa de la 5.636 lei/lună până la 7.018 lei/lună, un medic specialist ar putea lua de la 3.664 lei/lună până la 4.563 lei/lună, iar un medic rezident anul VI-VII va avea un salariu de la 3.409lei/lună până la 4.245 lei/lună.
De asemenea, un profesor începător va avea un salariu de 1.923 lei/lună, iar un profesor cu gradul I şi vechime 4.500 lei/lună.
Şi în administraţie şi Poliţie salariile urmează să crească. Pentru un operator, controlor de date, va avea cel mai mic salariu de 1.558 lei/lună, iar în Poliţie un inspector va avea salariul cel mai mic de 1.940 lei/lună până la 2.141 lei/lună.
Un agent de poliţie va avea cu noua lege a salarizării 1.617 lei/lună.
Veşti bune pentru medici, profesori şi bugetarii care lucrează în weeekend
Proiectul noii Legi a salarizării prevede creşteri semnificative în Educaţie şi Sănătate, dar şi măsuri de încurajare pentru cei care sunt dispuşi să lucreze în zone geografice defavorizate. În cazul poliţiştilor, misiunile speciale sau periculoase sunt cele care aduc sporuri însemnate.
Pentru personalul medical care lucreaza in unitati unde activitatea se desfasoara fara intrerupere, in trei ture, angajatii pot opta fie intre sporul de munca de noapte, fie pentru un spor de 15% din salariul de baza.
Pentru zilele de weekend sau de sarbatori legale lucrate, plata se dubleaza. De asemenea, cei care lucreaza in conditii periculoase – in locuri cu surse de radiatii – pot beneficia de sporuri de pana la 30% din salariul de baza. Un profesor debutant, cu studii superioare de lunga durata, va fi incadrat cu un salariu de 1.923 de lei, in timp ce un profesor cu gradul intai, cu o vechime de 40 de ani, va putea ajunge la un salariu de 4.500 de lei.
Proiectul legislativ prevede si o indemnizatie de pana la 20% din salariul de baza pentru profesorii care accepta sa lucreze in localitati izolate. Statutul de localitate izolata va fi stabilit printr-o hotarare de Guvern. De asemenea, cadrele didactice care lucreaza in invatamantul special vor obtine o majorare cu 15% a salariului de baza.
Profesorii vor obtine salariul si in functie de gradatia de merit, care se va stabili prin examen la fiecare cinci ani. In caz de deces, familia profesorului va fi compensata cu echivalentul a cinci salarii, asigurate din bugetul asigurarilor sociale de stat.
In administratia publica, un simplu „operator, controlor de date”, cu studii medii, va avea un salariu cuprins intre 1.558 si 1.940 de lei, in timp ce un director de serviciu, directie, filiala va avea un salariu intre 6.000 si 7.000 de lei. Si aici, angajatii care accepta sa lucreze in zone izolate, stabilite ca atare prin hotarare de Guvern vor beneficia de un spor de pana la 20% din salariul de baza.
Persoanele incadrate in functii contractuale de debutant vor fi salarizate la acest nivel pana la expirarea unei perioade cuprinse intre sase luni si un an, urmand sa dea apoi un examen de promovare in functia, gradul sau treapta profesionala imediat superioara.
Proiectul legislativ prevede o majorare cu 12,5% a salariilor personalului din penitenciare. In ce-i priveste pe politisti, un agent cu studii medii va avea un salariu de 1.617 lei, in timp ce un comisar va avea un salariu cuprins intre 2.864 de lei si 3.125 de lei. Politistii vor beneficia, insa, de diferite sporuri in functie de periculozitatea misiunilor lor.
Pentru cei implicati in misiuni speciale (definite ca atare de superiorii din institutie) bonusurile pot urca pana la 50% din salariul de baza.