Produsele alimentare de pe piaţa românească au ajuns să fie atât de pline de conservanţi şi de coloranţi încât consumatorii ajung la supradozaj de E-uri, atrage atenţia conducerea Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) – Infocons, scrie ziarulring.ro.

„În România, din păcate, numărul de E-uri permis este nelimitat, în condiţiile în care în Franţa, de exemplu, s-a interzis utilizarea a mai mult de trei E-uri într-un singur produs. Eu cred că ar fi extrem de important să existe o limitare a numărului de E-uri, pentru că este foarte complicat pentru cumpărătorii care citesc etichetele, pentru că nu au cunoştinţe despre chimie alimentară. Când mănânci de dimineaţa până seara tot felul de produse care conţin conservanţi şi coloranţi, la un moment dat, apare pericolul supradozajului. ANPC – Infocons va face demersuri pentru promovarea unui proiect de lege după modelul francez, prin care să limităm la trei numărul de E-uri permise într-un singur produs. Am luat acum buna practică din Franţa, legislaţia specifică de acolo, nota de justificare şi fundamentare şi le-am cerut colegilor de la Protecţia Consumatorilor din Franţa să ne spună ce s-a întâmplat de la introducerea măsurilor respective acolo”, a declarat Sorin Mierlea, preşedintele ANPC – Infocons.

Potrivit unui studiu realizat de ANPC – Infocons, pe etichetele a 41 de produse tip băuturi energizante ce se regăsesc pe piaţa din România, 56,09% aveau între doi şi patru aditivi alimentari, 39,02% conţineau între cinci şi şapte, iar 2,43% aveau opt.

„Trebuie să fim atenţi, mai ales în perioada de vară, când încercăm să ne hidratăm şi bem foarte multe sucuri, băuturi răcoritoare, mâncăm îngheţată, pentru că s-ar putea să avem surprize. Mulţi conservanţi şi coloranţi se regăsesc în foarte multe produse. Şi atunci, dacă bem o băutură energizantă, mâncăm şi o îngheţată, mai mâncăm şi un salam, s-ar putea ca în toate, cumulate, E-urile să reprezinte o problemă. Din această perspectivă, este extrem de important să ne uităm pe etichete şi, mai mult, trebuie să ştim că dacă acel ingredient se află la începutul listei de ingrediente, înseamnă că este într-o cantitate mai mare, iar dacă este mai spre sfârşitul listei înseamnă că este într-o cantitate mai mică. De cealaltă parte, băuturile energizante nu trebuie combinate cu alcoolul, mai ales vara, când căldura este intensă şi organismul se deshidratează foarte repede, pentru că atunci ai tendinţa să bei mai multe băuturi energizante şi ajungi la un cumul de conservanţi şi coloranţi care s-ar putea să-ţi dăuneze. Coloranţii şi conservanţii sunt permişi în anumite cantităţi în produse, dar consumând mai multe tipuri de produse, care au aceleaşi E-uri, se ajunge la supradozaj de elemente chimice”, a mai precizat Sorin Mierlea.

Preşedintele ANPC – Infocons atrage atenţia că în România sunt anumite produse în care cantitatea de coloranţi şi conservanţi este mai mare decât conţinutul real al ingredientelor necesare pentru obținerea acestuia. „Sunt produse de panificaţie care au şi 14 conservanţi şi coloranţi sau bere cu fructe cu 11 E-uri”, ne spune Sorin Mierlea.