O directivă europeană care trebuie implementată în România până la sfârşitul anului nu mai permite eliberarea sau reînnoirea carnetului auto pentru cetăţenii care au apnee şi care nu urmează tratament corespunzător pentru această afecţiune.
Directivă europeană: persoanele cu apnee netratată nu vor mai avea permis auto
Directivă europeană: persoanele cu apnee netratată nu vor mai avea permis auto
Statele membre europene trebuie sa adopte si sa publice pana la 31 decembrie 2015 cel tarziu, actele cu putere de lege si actele administrative necesare pentru a se conforma cu Directiva 2014/85/UE a Comisiei din 1 iulie 2014 de modificare a Directivei 2006/126/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind permisele de conducere.
Drept urmare nu se va mai elibera sau reînnoi permisul de conducere auto candidatilor sau conducătorilor fara obtinerea unui aviz autorizat care sa ateste dacă suferă de sindrom de apnee moderata sau severa in somn de tip obstructiv.
Sindromul de apnee moderată în somn de tip obstructiv se referă la existenţa a 15 – 29 episoade de apnee şi hipopnee pe oră (indice apnee-hipopnee), iar sindromul de apnee severă în somn de tip obstructiv se referă la existenţa a cel puţin 30 de episoade de acest fel într-o oră, ambele fiind asociate cu somnolență diurnă excesivă.
Candidații sau conducătorii auto pentru care există suspiciuni de sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv se vor supune unei consultaţii medicale, pentru obținerea unui aviz autorizat, înainte de eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere. Aceștia pot fi sfătuiți să nu conducă până la confirmarea diagnosticului, se arată în Directiva CE 2014/85/UE din 1 iulie 2014 de modificare a Directivei 2006/126/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind permisele de conducere.
Permisele de conducere vor putea fi eliberate candidaților sau conducătorilor auto care prezintă sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv și care dovedesc că își controlează afecțiunea în mod corespunzător, că respectă un tratament adecvat și că prezintă îmbunătățiri în ceea ce privește somnolența, dacă este cazul, fapt confirmat de un aviz medical autorizat, se precizează în Directiva CE 2014/85/UE.
Candidații sau conducătorii auto care prezintă sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv și care urmează un tratament trebuie să facă obiectul unei examinări medicale periodice, la intervale care nu depășesc trei ani pentru conducătorii auto din grupa 1, și un an pentru conducătorii auto din grupa 2, pentru a stabili măsura în care respectă tratamentul, necesitatea de a continua tratamentul și menținerea unei vigilențe adecvate, se mai spune în Directiva CE 2014/85/UE pe care şi România e obligată să o transpună în legislaţia naţională până la 31 decembrie.
Somnolenţa datorată sindromului de apnee in somn a fost asociată în 31-41% dintre accidentele majore ale vehiculelor comerciale (soferi profesionisti).