Parlamentarii au respins mai multe iniţiative legislative care cresc numărul zilelor libere pentru români. Printre propunerile respinse se numără sărbătoarea Sfântului Constantin şi Elena dar şi cea a Sfântului Andrei.

În prezent, românii beneficiază de 13 zile libere în fiecare an: primele două zile din an, 24 ianuarie, două de Paşte, două zile de Rusalii, 1 Mai, 15 august- Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie – Sfântul Andrei, 1 Decembrie, 25 şi 26 decembrie.

Cele şase zile libere propuse de parlamentari sunt: Înălţarea Domnului (praznic care cade la 40 de zile după Paşte), 10 Mai – ziua Independenţei României şi a Regalităţii, a treia zi de Crăciun (24 şi 25 decembrie sunt libere legale), 6 ianuarie – Boboteaza, 15 septembrie – începutul anului şcolar pentru elevi, dar şi 19 februarie – ziua de naştere a lui Constantin Brâncuşi.

Propunerea legislativă a vizat introducerea în Codul Muncii, ca sărbătoare legală, a zilei de 21 mai. Conform calendarului ortodox, aceasta este ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, iar initiatorii susţin, în expunerea de motive, ca aportul acestora la răspândirea cultului creţtin este unul prea semnificativ pentru a fi trecut cu vederea.

„Având în vedere că peste două milioane de cetăţeni ai României poartă unul dintre aceste sfinte nume (…) propunem ca data de 21 mai să fie declarată sărbatoare legală”, puncteaza iniţiatorii.

Iniţiativa legislativă a fost însă respinsă în ambele camere ale Parlamentului. Deputaţii au respins legea într-un vot covârşitor: 284 de deputaţi au votat pentru respingere, 14 pentru adoptare, şi au fost 3 abţineri.