Puţini tineri muncesc în domeniul pentru care s-au pregătit
Mai puţin de un sfert dintre tinerii români muncesc în domeniul pentru care s-au pregătit şi aproape toţi au probleme la angajare din cauza nivelului de experienţă solicitat de angajatori, rezultă din studiul „Tinerii şi locul de muncă”, care mai arată că 7 din 10 tineri vor să aibă propria afacere. Aproape toţi tinerii care îşi caută un loc de muncă (nouă din zece) reclamă faptul că au probleme cauzate de lipsa unui nivel de experienţă impus de angajator, iar patru din zece consideră că piaţa muncii nu prezintă destule oferte corelate cu pregătirea lor. Studiul a mai arătat că doar 40 la sută dintre respondenţi se declară încrezători într-un viitor profesional satisfăcător pentru următorii cinci ani.
„Cei mai mulţi tineri respondenţi (76,27 la sută) se aşteaptă ca de la locul de muncă să primească în primul rând un salariu satisfăcător. Şase din zece respondenţi îşi mai doresc să beneficieze de dezvoltare personală şi un echilibru constant între muncă şi viaţa personală, iar mai bine de jumătate (53,96 la sută) dintre respondenţi apreciază că nivelul salarial „entry level” se află în intervalul 1.000-1.500 lei/lună. De asemenea, tinerii declară că ar prefera un salariu mic în schimbul oportunităţilor de dezvoltare profesională. Doar trei din zece respondenţi au declarat că un salariu mare poate compensa în favoarea unui loc de muncă neplăcut”, se mai arată în studiul citat.
Mai bine de jumătate dintre tinerii care îşi caută de muncă în România (55,22 la sută) ar fi dispuşi să lucreze în afara ţării, în timp ce alţi 26,74 la sută nu s-au decis în această privinţă şi doar 18,04 la sută dintre cei intervievaţi nu ar pleca să lucreze în străinătate. În schimb, opt din zece respondenţi ar alege un post în străinătate pentru un salariu mai mare. Aproape o treime dintre participanţii la studiu consideră că un sistem educaţional performant şi adaptat pieţei de muncă facilitează găsirea unui loc de muncă, însă, din experienţa a jumătate dintre respondenţi, durata medie de căutare a unui loc de muncă este între o lună şi patru luni. Pe de altă parte, angajatorii îşi doresc candidaţi care s-au ocupat de cariera lor chiar şi în timpul studiilor, asta neînsemnând neapărat un loc de muncă anterior, ci participarea la cât mai multe stagii de pregătire, internship-uri sau orice fel de activităţi practice.
Studiul „Tinerii şi locul de muncă” a fost realizat în perioada 24 – 29 aprilie, pe platforma www.ivox.ro, pe un eşantion de 2.276 respondenţi cu vârsta până în 25 de ani. Mai mult de jumătate (61 la sută) au liceul sau şcoala profesională ca ultima formă de şcoală absolvită, iar 57 la sută au declarat că nu au venit propriu.