Volosevici, mai vinovat decât Bădescu?
Finanţarea echipei Petrolul Ploieşti a fost un subiect mult discutat. Şi nu de ieri, de azi, când asistăm la răsturnări de situaţie uimitoare şi care au condus la demisia, în urma arestării preventive, a primarului ales în vara lui 2012 – Iulian Bădescu – ci din vremea mandatului trecut, cel al pedelistului (acum PNL)
Andrei Volosevici. O analiză comparativă interesantă a publicat pe blogul său personal jurnalistul prahovean care a urmărit îndeaproape, ani la rând, modul în care a fost finanţată din fonduri publice echipa Petrolul Ploieşti.
„Legal sau ilegal? 6 milioane de euro în 5 ani. Filmul finanțării Petrolului din bani publici. Și câteva întrebări” este titlul sub care Dragoş Pătraru – unul dintre iniţiatorii campaniei „Petrolul e al nostru” – analizează comparativ şi lansează întrebări, la care aşteaptă răspuns din partea instituţiilor competente, referitoare la legalitatea sau ilegalitatea celor două modalităţi de finanţare a fotbalului ploieştean, începând cu anul în care s-au cunoscut Andrei Volosevici şi Vivi Răchită. Cele mai importante idei din analiza făcută de Dragoş Pătraru, puteţi citi în pagina 3.
Filmul finanţării Petrolului din bani publici, relatat, pas cu pas, de jurnalistul Dragoş Pătraru:
2008. Andrei Volosevici îl cunoaşte pe Vivi Răchită, chiar prin intermediul jurnalistului Dragoş Pătraru, iar prin Răchită vine la Petrolul şi Daniel Capră, cel care avea să ajungă în arest preventiv doar câţiva ani mai târziu.
Pătraru spune că „Petrolul nu a adus doar imagine pentru Volosevici, ci și bani pentru campaniile electorale ale PDL. Mulți bani. De unde? Din construcția unui stadion a cărei licitație a fost măsluită la modul grosolan, lucrarea fiind umflată cu peste 8 milioane de euro față de valoarea cu care firma de partid a lui Vasile Todosia, All Plan Construction, în asociere cu Alpine Bau, a câștigat licitația. Vreți să vedeți cum s-au dus banii publici în campaniile PDL? Căutați în contabilitatea celor de la All Plan și vedeți ce materiale electorale s-au achiziționat pe această firmă care avea să câștige, după ce Volosevici a ajuns primar, licitația pentru stadionul Ilie Oană.
2009. Anul în care se decide asocierea dintre Primăria Ploiești și SC FC Petrolul SA (deci, o firmă privată, pe acțiuni), în scopul susţinerii financiare a clubului, asociere care este prelungită timp de nici mai mult, nici mai puţin de trei ani! În tot acest timp, de la Primăria Ploiești au plecat către
SC FC Petrolul SA aproape 18 milioane de lei.
2012. Noua administrație ajunge la concluzia că banii s-au acordat ilegal, că nu există suport legal pentru finanțare, iar consilierii locali şi primarul găsesc o altă cale de alocare a fondurilor, printr-un ONG. Iată ce declara Bădescu despre modalitatea de finanțare: „SC FC Petrolul Ploieşti este o societate privată, iar primăria nu poate să intervină în niciun fel. Legea nu ne lasă. Noi am încercat să reparăm o greşeală, aceea că, în vechea legislatură, a existat un contract de asociere între primărie şi o societate privată, constatat şi raportat de către Curtea de Conturi ca fiind unul cu prejudicii. Am recuperat o parte din bani, iar Consiliul Local Ploiești din această legislatură a dat o hotărâre prin care s-a stabilit că nu se mai poate finanţa o societate privată. În schimb, finanţăm o performanţă a unor oameni, pentru că banii nu s-au dus către SC FC Petrolul SA, ci au fost daţi drept premiere pentru jucătorii, antrenorii şi ceilalţi membri ai staffului tehnic care au luptat şi au câştigat Cupa României”. Așadar, pentru a nu mai exista discuții cu privire la destinația banilor și la cuantumul sumelor, se stabilește că va fi premiată doar performanța. Clubul putea astfel încasa în jur de trei milioane de euro dacă participa în cupele europene și lua Cupa României. Ceea ce se și întâmplă. Performanța, nu și toată plata.
Tot în 2012, în urma unui control efectuat la Primăria Ploieşti, Curtea de Conturi a constatat că, în mandatul lui Volosevici, în conturile firmei care a construit stadionul au intrat cu 400.000 de euro mai mult decât ar fi trebuit să datoreze Primăria.
• Două administraţii, două viziuni de finanţare
Dragoş Pătraru lansează câteva întrebări referitoare la modul de finanţare a echipei Petrolul: „Două administrații, Volosevici și Bădescu, două viziuni diferite cu privire la finanțarea unui club privat de fotbal, două modalități prin care, din bugetul public, la presiunea minunaților suporteri ai Petrolului, s-au dus către FC Petrolul, cumulat, în cinci ani, aproape 6 milioane de euro.
Iar acum, câteva întrebări, la care ar trebui să avem un răspuns cât mai curând, pentru a afla dacă se mai poate finanța acest club din bani publici:
1. Sunt sau nu legale cele două modalități de finanțare? Sau care e legală și care e ilegală? Sunt ambele ilegale? Mai multe instituții ale statului (Prefectura, Curtea de Conturi, Direcția de Finanțe) au spus că sunt legale. De fapt, până acum, nicio instituție cu atribuții în acest sens nu a emis vreun act prin care să arate că vreuna dintre finanțări ar fi ilegală. Chiar dacă printr-un gest pe care eu l-aș califica drept ciudat, ca să fiu foarte blând, consilierii locali au votat să se constituie ca parte pentru recuperarea a ceea ce procurorii numesc – vom vedea ce decide instanța – ”prejudiciu” de 8 milioane de lei. Practic, consilierii, după ce au dat declarații în fața procurorilor că au votat în cunoștință de cauză hotărârea, acum au luat o decizie care-i contrazice și îi acuză, în același timp. Înseamnă că ei sunt de acord că e vorba de un prejudiciu, pe cale de consecință admit că au provocat bugetului local un prejudiciu. Ei, doar ei, nu și fosta administrație. Poate vor fi de acord și să aducă banii de-acasă pentru acoperirea prejudiciului, dacă există unul, cine știe…
2. Dacă avem un prejudiciu de 8 milioane de lei în administrația Bădescu, nu ar fi logic să ne întrebăm dacă nu cumva avem un prejudiciu de aproape 18 milioane de lei și din administrația Volosevici? Nu înseamnă că toți banii publici dați pentru SC FC Petrolul SA constituie prejudiciu? De ce 8 milioane pentru a premia performanța constituie prejudiciu, iar 18 milioane pentru finanțarea funcționării unei societăți private pe acțiuni, la care Primăria nu are nicio acțiune, nu este un prejudiciu? Practic, singura diferență între cele două cazuri (dincolo de formula găsită de consilierii locali) este că Bădescu e acuzat că a primit mită pentru a pune în aplicare hotărârea de Consiliu Local. Dacă acest fapt va fi probat, Bădescu va plăti așa cum va decide justiția. Dar, în acest caz, n-ar trebui să se spună că dosarul e pentru luare de mită, nu pentru o finanțare ilegală?
3. Cum se poate finanța sportul din bani publici? Există o cale clară? Sau totul e legal până când vine DNA și spune că e ilegal?
S-a creat deja în toată țara opinia că finanțarea unui sport de performanță din bugetul local este ilegală. Ceea ce este foarte periculos, pentru că în acest moment putem vorbi despre o perioadă neagră pentru sportul românesc, nu doar cel prahovean, în următorii ani. Pentru că nicio autoritate publică nu va mai avea curaj să dea bani la sport și nu va putea să știe sigur care-i modalitatea sau dacă există vreo modalitate legală pentru a susține sportul. Toți primarii vor spune că decât să se lege la cap aiurea mai bine nu se bagă. Și vor lăsa sportul să moară. Ceea ce înseamnă, oricât de penibil ar suna, viitoare generații bolnave.
Cred că avem nevoie de un răspuns clar, în cazul FC Petrolul, ca să știm cum stăm și ce e de făcut: s-a finanțat legal echipa asta din 2009 până în 2014?
Iar Guvernul trebuie să spună clar, astfel încât să fie clar și pentru funcționari și pentru cetățeni și pentru justiție, cum poate să fie finanțat sportul din bani publici. Pentru că interzicerea finanțării sportului din banii comunității ar fi o prostie fără margini. Un adevărat atentat la viitorul copiilor noștri”.
Textul integral – pe www.patraru.ro.