Creştinii prăznuiesc în prima vineri după Paşte IZVORUL TAMADUIRII. Praznicul este închinat Maicii Domnului şi aminteşte de o serie de minuni săvârşite la un izvor din apropierea Constantinopolului.
Există câteva izvoare cu apă vindecătoare, la Mănăstirea Ghighiu, Mănăstirea Dervent, Mănăstirea Horăicioara, mănăstirea Nucet, Mănăstirea Maglavit, Mănăstirea Cetăţuia Negru Vodă şi izvorul de lângă Biserica Greacă din Brăila.
De asemenea, credincioşii se adună şi la bisericile şi mănăstirile care poartă hramul IZVORULUI TAMADUIRII.
Conform altor traditii din batrani, de IZVORUL TAMADUIRII sunt sfintite toate apele, asa ca oricine bea din ele sau le foloseste pentru a se spala (in acele zone de pe trup vatamate de bolesnita) se poate bucura de o inzdravenire grabnica. Bolnavilor li se recomanda ca in aceasta sfanta zi sa se imbaieze sau sa se spele cu roua de dimineata. Tot acum se dadeau cep tuturor apelor, astfel incat sa isi astampere setea toti oamenii care nu avut parte de apa nici pe pamant, nici in viata de pe celalalt taram.
Tocmai de aceea, pe timpuri, in prima vineri de dupa Paste, se cautau izvoare si curatau fantanile, existand credinta ca in acest mod apa va ramne imbelsugata in fantani tot restul anului.