Nicoleta Dumitrescu

Din dorinţa de a ieşi cu orice chip în evidenţă, unii dintre aleşii neamului nu mai ştiu cum să facă şi cum să dreagă astfel încât să dea bine în ochii electoratului. Cea mai recentă propunere în acest sens îi aparţine unui senator care a cerut expunerea, la intrările în Palatul Parlamentului, a „Noului Testament cu Psalmii”. Cărţile sfinte ar urma să fie distribuite gratuit, iniţiatorul nefăcând însă precizarea dacă este obligatorie sau nu răsfoirea sau citirea, în gând sau cu voce tare, a vreunui psalm în timpul şedinţelor.
Cert este că, dacă prin această idee se consideră că parlamentarii îşi mai pot spăla păcatele, atunci, iniţiatorul propunerii şi potenţialii beneficiari ai acesteia se înşală amarnic. Imaginea unei instituţii, cum este cea a Parlamentului, nu poate fi aşa de uşor curăţată, chit că sunt invocate cele sfinte.
Degeaba îşi dau cu mir pe frunte şi îşi fac cruci aleşii neamului, greşelile săvârşite nu prea au cum să fie iertate, nici măcar şterse. Pentru că, până acum, niciunul dintre cei care au pătat imaginea uneia dintre cele mai importante instituţii ale statului – cum este Parlamentul – n-au dat dovada că s-au căit ori că şi-au îndreptat în vreun fel faptele.
În campaniile electorale, şi asta se întâmplă o dată la patru ani, partidele se întreceau în a-şi prezenta suita de candidaţi, unul şi unul, frumoşi, deştepţi, dar mai ales corecţi şi cinstiţi.
Odată cu trecerea timpului, însă, s-a dovedit că respectivii n-au fost curaţi ca lacrima. Ba, din contră, în ultima perioadă, în şedinţele de plen, a devenit aproape o situaţie de normalitate – nu de excepţie –
aceea în care să se supună votului solicitarea venită de la instanţe pentru reţinerea şi începerea urmăririi penale în cazul unor parlamentari corupţi.
Când e vorba să fie supusă la vot solicitarea instanţelor, pentru a se apăra, respectivii devin brusc mieluşei şi cer clemenţă colegilor, cerându-le să voteze cum le dictează conştiinţa, neuitând niciodată să-l invoce pe Cel de Sus.
Problema este însă alta. De ce parlamentarii corupţi îşi aduc aminte că există Dumnezeu doar atunci când sunt dovediţi că au încălcat nu doar cele şapte porunci, dar mai ales promisiunea şi jurământul – pe Biblie – că vor face totul pentru binele poporului?
Dacă tot se doreşte să se distribuie gratuit „Noul Testament cu Psalmii” prin Parlament, în speranţa de a se mai curăţa instituţia, în cazul aleşilor neamului, ei bine, cele mai multe dintre greşelile lor n-au fost tocmai din neştiinţă de cauză. Când au minţit, când s-au folosit de bani negri, când au primit mită şi s-au folosit de influenţa funcţiei pentru a se îmbogăţi peste poate, acestea n-au fost greşeli omeneşti! Altfel, nici ungerea cu mir, nici crucile făcute în plenul Parlamentului nu-i pot spăla de păcate pe aleşii corupţi, oricât s-ar ruga ei, chit că vine şi Paştele!