Se estimează creşterea numărului de angajaţi

Specialişti în HR estimează că numărul angajaţilor ar putea creşte cu până la 30 la sută, în 2015, având în vedere că o treime dintre companii dispun de bugete mai mari pentru salarii în acest an, se arată într-o analiză a unui site de recrutare. Statisticile eJobs indică faptul că piaţa locurilor de muncă şi-a schimbat tendinţele încă de la jumătatea anului 2013, cererea de recrutare din partea companiilor crescând constant şi accelerându-se vizibil pe parcursul anului trecut, când numărul joburilor disponibile online a crescut cu 43 la sută, atingând cel mai înalt nivel de după 2008, anul de vârf al pieţei. O statistică realizată de site-ul de recrutare citat a arătat că, la începutul anului 2015, aproximativ 40 la sută din totalul ofertelor de angajare erau adresate şi studenţilor sau absolvenţilor aflaţi la început de carieră.

Avocatul Poporului verifică toate centrele de reţinere şi arestare preventivă

Avocatul Poporului verifică toate centrele de reţinere şi arestare preventivă, urmând să fie analizate condiţiile de detenţie în raport cu respectarea drepturilor omului, decizia fiind anunţată la o zi de la declanşarea anchetei la Penitenciarul Gherla privind condiţiile în cazul Monicăi Ridzi. Instituţia Avocatului Poporului precizează că verificările în aceste centre se fac după ce, anterior, în 27 ianuarie 2015, a fost declanşată o anchetă în toate penitenciarele din România, ale cărei rezultate se află în analiza specialiştilor instituţiei. La finalul ambelor acţiuni de verificare va fi întocmit un Raport special al Avocatului Poporului cu privire la situaţia din penitenciare şi centrele de reţinere şi arestare preventivă, raport care va fi înaintat Parlamentului şi Guvernului.

Iniţiativa privind înfiinţarea unui corp de experţi pentru evaluarea daunelor – respinsă

Senatul a respins propunerea legislativă privind înfiinţarea Corpului Experţilor şi Evaluatorilor Tehnici Auto din România (CEETAR), care, potrivit asociaţiei asigurătorilor (UNSAR), ar institui un monopol privat asupra activităţii de constatare şi evaluare a daunelor şi ar majora preţurile la RCA. „În opinia specialiştilor UNSAR, principiul de funcţionare a CEETAR va provoca prejudicii majore atât asiguraţilor şi păgubiţilor, cât şi mediului economic în ansamblul său prin instituirea unui monopol privat asupra segmentului de constatare şi evaluare a daunelor, o componentă vitală a întregului sistem de asigurări. CEETAR s-ar regăsi, de altfel, atât în afara cadrului instituţional şi procedural reglementat prin Legea 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supraveghere a asigurărilor, cât şi în afara normelor Autorităţii de Supraveghere Financiară, singura entitate abilitată prin lege să supravegheze şi să reglementeze acest domeniu”, se arată într-un comunicat al UNSAR. În cursul anului trecut, UNSAR s-a adresat Comisiei Europene, Insurance Europe (Federaţiei Europene a Asigurătorilor din Europa), Senatului, Camerei Deputaţilor, Guvernului, ministerelor cu atribuţii în domeniu, ASF şi Consiliului Concurenţei, aducând argumentele pentru care înfiinţarea
CEETAR ar duce la încălcarea normelor europene şi ar afecta funcţionarea pieţei româneşti de asigurări.