Eliminarea cotei de lapte – dezastru pentru micii fermieri

Dispariţia cotei de lapte, de la 1 aprilie 2015, va fi un dezastru pentru micii producători din România, pentru că ne invadează laptele din alte state UE, consideră reprezentanţii Federaţiei Agrostar.
”În urmă cu mai mulţi ani, cota de lapte a fost introdusă tocmai pentru că ţări precum Franţa, Germania sau Olanda obţineau producţii foarte mari de lapte, care distorsionau piaţa. Singura soluţie este ca fermierii români să se unească în asociaţii puternice. Numai de la sfârşitul anului trecut, am înfiinţat sindicate în mai multe judeţe, din care fac parte peste 4.000 de crescători de bovine”, a declarat Horaţiu Raicu, secretar general al Agrostar. Potrivit acestuia, asociaţiile pot accesa fonduri europene, pot colecta laptele, pot achiziţiona instalaţii de muls performante pentru obţinerea laptelui conform şi pot încheia contracte avantajoase de desfacere a produselor.

Vânzările „Dacia” pe piaţa franceză, în scădere

Luna trecută, înmatriculările „Dacia” în Franţa au înregistrat o scădere de 27,2 la sută, până la 6.602 unităţi, scăderi mai mari fiind înregistrate doar de mărcile Chevrolet şi Lancia, potrivit Comitetului constructorilor francezi de automobile. Pe ansamblu, piaţa auto franceză a înregistrat în luna februarie o creştere de 4,1 la sută până la 147.130 de unităţi, susţinută de mărcile străine şi de Renault.
În primele două luni din acest an, un număr de 15.199 de autoturisme „Dacia” au fost înmatriculate pe piaţa franceză, efectiv în scădere cu 15,8 la sută comparativ cu perioada similară a anului trecut. Compania Dacia a fost preluată de Renault în 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător important pe piaţa auto europeană.

Bonul fiscal, singurul document care atestă contravaloarea bunurilor

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) atrage atenţia operatorilor economici că ţinerea unei evidenţe duble, inclusiv prin mijloace informatice, a activităţii prestate este sancţionată drastic de legislaţia în vigoare, aceasta putând ajunge până la suspendarea activităţii punctului de lucru şi sigilarea acestuia pentru o perioadă cuprinsă între o lună şi trei luni. Într-un comunicat al ANAF se mai precizează că inspectorii vor analiza cazurile în care unui client nu îi este înmânat bonul fiscal – singurul document care atestă contravaloarea bunurilor – sau i se înmânează un alt document (notă proformă, notă de consum, bonuri nefiscale).