Ana Maxim

În premieră, în urma unei reorganizări a parohiilor din judeţ, Protopopiatul Ploieşti a fost desfiinţat, iar în locul lui au apărut Protopopiatul Ploieşti Sud şi Protopopiatul Ploieşti Nord, cu conduceri diferite. Măsura a fost luată de Centrul Eparhial (Arhiepiscopia Bucureştilor), care a decis şi rearondarea parohiilor din protoieriile cuprinse în judeţul Prahova, pe principiul proximităţii teritoriale. Cei doi noi protoierei din Ploieşti susţin că printre priorităţile lor se regăsesc găsirea unor sedii corespunzătoare – inclusiv prin accesarea de fonduri europene, pe măsura importanţei acestor instituţii în viaţa comunităţii şi a credincioşilor, şi înfiinţarea unor cantine pentru săraci.

Reorganizarea administrativă a parohiilor din Arhiepiscopia Bucureştilor a început în primăvara anului 2014, când cele trei protoierii din Capitală au fost reorganizate în şase protoierii ce corespund fiecărui sector al Bucureştiului. Pentru Prahova, în decembrie 2014, Consiliul eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor a luat decizia înfiinţării la Ploieşti a două protoierii – care funcţionează începând din 1 ianuarie 2015 – şi a numit protopopi noi, care şi-au început activitatea cu aceeaşi dată: părintele protopop Adrian-Cosmin Matei la Protopopiatul Ploieşti Nord, părintele protopop Mihăiţă Stroe la Protopopiatul Ploieşti Sud, numind în acelaşi timp protopopi noi la Protopopiatele Câmpina – preot Grigore Melnic şi Urlaţi – preot Ionuţ Negoiţă. Protopopiatul Vălenii de Munte este condus în continuare de părintele protopop Florin Boţârcă. Fosta Protoierie Ploieşti avea arondate aproximativ 90 de parohii. În prezent, funcţionează Protoieria Ploieşti Sud cu 63 de parohii ( fiind incluse şi parohiile mănăstirilor Turnu şi Pisiota) şi Protoieria Ploieşti Nord – cu 61 de parohii (acesteia fiindu-i arondată şi Mănăstirea Ghighiu). Modificările au fost făcute deoarece, pe de o parte, se constatase că unele parohii erau prea departe de Ploieşti, iar pe de altă parte „o entitate mai mică se poate coordona şi organiza mai bine”, ne-a precizat părintele protoiereu Mihăiţă Stroe ( Protoieria Ploieşti Sud). „În majoritatea marilor oraşe există două protoierii, pentru o mai bună colaborare între parohii şi centru şi pentru intensificarea activităţilor. Este mult mai uşoară coordonarea unei instituţii ce are arondate mai puţine parohii, este o altă comuniune cu preoţii, cu credincioşii” susţine protoiereul Adrian-Cosmin Matei, de la Protoieria Ploieşti Nord. Protoieria Ploieşti Sud a preluat sediul vechii Protoierii Ploieşti, de pe strada Popa Farcaş, iar Protoieria Ploieşti Nord are un sediu nou, într-un spaţiu ce aparţine de Biserica „Sfânta Vineri”. Acesta a fost sfinţit zilele trecute, iar reprezentanţii instituţiei se vor muta acolo în câteva zile.
Asigurarea unor sedii mult mai încăpătoare se află, însă, printre priorităţile conducerii celor două noi instituţii. Pentru cea care are arondate zona de sud a municipiului şi localităţile limitrofe ar exista varianta utilizării imobilului situat pe Bulevardul Independenţei nr. 3. Anul trecut, Consiliul Local Ploieşti a aprobat transmiterea fără plată a acestuia în proprietatea Protoieriei Ploieşti, în condiţiile menţinerii destinaţiei de sediu şi începerii lucrărilor de reabilitare a clădirii în maximum trei ani. Deocamdată, însă, se caută soluţii financiare pentru reabilitarea clădirii, care este în stare avansată de degradare. „Cautăm formula juridică necesară pe baza căreia să accesăm fonduri europene. Protoieria nu a avut niciodată un sediu propriu în oraşul Ploieşti”, ne-a precizat părintele protoiereu Mihăiţă Stroe. În prezent, Protoieria Ploieşti Sud funcţionează într-un sediu închiriat, iar în ultimii ani s-a mutat de câteva ori în sedii provizorii. Şi conducerea Protopopiatului Ploieşti Nord speră ca, în viitor, să găsească un sediu mai încăpător. Printre priorităţile conducerilor noilor Protoierii de la Ploieşti se mai regăsesc: înfiinţarea unor cantine sociale, intensificarea activităţilor misionare, a celor social-filantropice şi administrative. O altă noutate o reprezintă faptul că la Ploieşti a fost înfiinţat – din punct de vedere juridic – Centrul pentru Conservarea şi Restaurarea Patrimoniului Ecleziastic din Prahova, condus de fostul protoiereu Ştefan Muşat, de la Protoieria Ploieşti – numit în acest post de însuşi Prefericitul Patriarh Daniel. În cadrul acestui centru ar urma să fie depozitate şi restaurate obiecte de patrimoniu ale bisericilor din judeţ.

Cine sunt noii protoierei ?

Protoiereul Mihăiţă Stroe, de la Protopopiatul Ploieşti Sud, are 42 de ani şi este preot din 1999. Până în 2007 a slujit ca preot la Parohia Dâmbu din oraşul Băicoi, apoi a fost numit preot la Parohia „Sfântul Vasile“ din Ploieşti. Acesta a fost şi coordonator al Cercului pastoral misionar nr. 2 din Ploieşti, în care activează 31 de preoţi. Preotul Adrian-Cosmin Matei, protoiereul Protopopiatului Ploieşti Nord, are 36 de ani, a început activitatea în anul 2005 ca preot de caritate la Spitalul „Buna Vestire“ din Ploieşti. În anul 2010 a fost transferat la Biserica „Acoperământul Maicii Domnului“ din Ploieşti, iar în ultimii ani a fost şi secretar în cadrul Cancelariei Protopopiatului Ploieşti.