Ministrul Sanatatii, Alexandru Rogobete, participa la o conferinta de presa la sediul Guvernului din Bucuresti, joi, 3 iulie 2025. ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a dat asigurări că nicio unitate sanitară nu va fi închisă în urma procesului de reorganizare a sistemului de sănătate. Invitat în emisiunea Prim Plan de la TVR, acesta a explicat că reducerea numărului de paturi nu echivalează cu desființarea spitalelor, ci cu o alocare mai eficientă a resurselor, în funcție de nevoile reale ale populației din fiecare zonă, potrivit TVRInfo.
„Nu se vor închide spitale”, a dat asigurări ministrul Sănătăţii, subliniind că „reducerea numărului de paturi nu înseamnă decât atribuirea lor în funcţie de necesităţile fiecărui spital raportat la numărul populaţiei din zona geografică în care se află.”
În intervenția sa, Rogobete a insistat că obiectivul nu este închiderea spitalelor, ci transformarea acestora în centre medicale adaptate nevoilor comunității:
„Nu închidem niciun spital. Am spus acest lucru. Retransformarea sau reducerea numărului de paturi de spitalizare continuă nu înseamnă închiderea de spitale. Înseamnă transformarea lor în zona de servicii medicale care este necesară în regiunea geografică în care se află unitatea sanitară.”
Ministrul a detaliat că Ministerul Sănătății derulează o analiză amplă, cu termen de finalizare la 25 iulie, prin care se evaluează fiecare spital din România la nivel de secție. Se analizează indicatori esențiali precum numărul de paturi disponibile, personalul medical defalcat pe vârste, gradul de ocupare, numărul de pacienți în Unitățile de Primiri Urgențe (UPU), retenția pacienților, frecvența transferurilor între spitale și numărul de intervenții chirurgicale realizate.
„Eu vreau să știu în 5 ani de zile câți medici din fiecare specialitate vor ieși la pensie. Doar așa pot scoate un număr corect de medici de posturi la rezidențiat.”
„Am cerut din fiecare unitate sanitară gradul de ocupare, numărul de pacienți prezentați în UPU, retenția acelor pacienți în spitalul în care s-au prezentat… Numărul de intervenții chirurgicale pe specialități, numărul de transferuri de urgențe medicochirurgicale și transferurile directe din UPU în alte spitale.”
Ministrul a atras atenția asupra unui fenomen des întâlnit în sistemul medical românesc: „Știți că se mai întâmplă un fenomen. Intră pacientul în unitate de primire urgențe și în 30 de minute este transferat deja în altă unitate sanitară. Deși el poate fi rezolvat medical acolo unde s-a prezentat.”
La finalul analizei, Ministerul Sănătății va publica rezultatele și va explica publicului de ce este necesară reorganizarea sistemului spitalicesc.