George Marin
Nu a fost deloc un meci ușor pentru debutantul Bogdan Marian. El a avut de înfruntat un adversar direct puternic, cu viteză și care nu s-a jenat deloc să își folosească forța, și pe cea brută uneori, pentru a intra în posesia balonului. Ne-am referit la noul „nouar” al gălățenilor, pe care îl vom numi scurt Patrick, așa cum o fac cei din echipa de pe malul Dunării, lăsându-i numele întreg să fie păstrat de Cartea lui de Identitate din Capul Verde. Acest Patrick a fost cel care, până în momentul în care a fost înlocuit (min. 75), i-a dat cele mai mari bătăi de cap lui Marian. Patrick i-a dat bătăi de cap lui Marian chiar și când a dispărut din zona ploieșteanului, atunci când a intrat spre centru pentru a disloca apărarea adversă sau pentru a căuta poziție de șut. Marian a fost ori atras și el spre centru, lăsând temporar zona liberă (min. 14, Bicfalvi apare acolo), ori s-a trezit în zona sa cu Andrezinho (min. 16) sau Jelev (în câteva rânduri). În ceea ce privește lupta sa cu Patrick, Marian a fost depășit în mai multe rânduri – cam toate duelurile marcate în tabel au fost împotriva cap-verdianului gălățenilor – dar ploieșteanul are meritul că nu a cedat lupta din prima (min. 24, 38, 45, 61 când chiar a trecut de Patrick, dar a pierdut mingea imediat, 66). Nu a cedat nici în fața lui Bicfalvi, deposedându-l pe acesta în careu, tocmai atunci când gălățeanul se pregătea să îl „execute” pe Bălbărău (min. 56). De altfel, în careu a rezolvat tot ce a avut de rezolvat, cu o singură excepție, când omul lui, cel pe care l-a avut în marcaj la fazele fixe adverse, Ne Lopes, a reluat cu capul și faza s-a încheiat cu un șut pe lângă poarta Petrolului (min. 43). O altă bună intervenție a lui Marian în careul propriu, pe lângă cea deja amintită, a fost respingerea unei centrări care era adresată lui Pedro Lameira (min. 21). Ca o semi-reușită putem contabiliza tacklingul cu care Marian l-a întârziat pe Patrick, lansat spre careul petrolist. O considerăm reușită doar pe jumătate pentru că inițial pierduse duelul direct (min. 66). Totuși, trebuie să nu uităm de cele câteva poziționări cam departe de adversar, Marian preferând mai degrabă să păstreze distanța față de colegul său Prce – cu care a schimbat bine adversarii în marcaj, în câteva rânduri – lăsând liber spațiu de manevră (min. 6, 35, 45, 48, 51, 66). Evident, aceste lucruri se datorează și lipsei de experiență.
Cum jocul de fotbal are două mari părți, atac și apărare, este momentul să discutăm și de prima după ce am „tocat-o” mărunt pe cea de a doua. În faza de construcție a acțiunilor de atac, Marian a beneficiat deseori de zonă liberă, el fiind distribuit în banda din stânga în sistemul 1-3-4-2-1 în care Petrolul a început jocul. Nu întotdeauna a primit balonul. Dar, când l-a primit, primele mingi au fost trimise înspre înapoi, la siguranță. Perfect explicabil și de neînvinuit. Pe măsură ce meciul a avansat, a câștigat încredere și a ajuns să trimită și pase lungi către avanposturi, în lungul liniei (min. 24, 45+3, 72), ori chiar o „transversală”, de-a latul terenului, o schimbare de direcție a acțiunii mai matură decât vârsta sa (min. 90). Marian nu s-a limitat doar la atât, a trimis și centrări, ba chiar și-a încercat șutul de la distanță în final de meci, pe o minge respinsă de apărarea dunăreană, soluție cerută clar de fază și aplicată (min. 90).
În concluzie, fără a ne lansa în afirmații gratuite, din ceea ce a arătat Marian în cele 90+4 de minute ale meciului său de debut, până să fie înlocuit cu Papp, se pare că Liviu Ciobotariu a găsit omul – și poziția – pentru „under”. Argumente? Fizic bun, solid, luptător, adaptat și în sistemul inițial, când i s-a dat în grijă banda stângă, și ca apărător stânga în sistemul cu patru apărători utilizat de Petrolul în cursul partidei de la Galați. El a început meciul circumspect, dar a căpătat încredere în ciuda mai multor dueluri cedate. A primit un avertisment mai mult pentru că a alunecat și aceasta a fost ultima soluție în fața lui Patrick, la o fază în tușă (min. 24). Poate nu într-un meci, poate nu în două sau trei, dar într-un viitor deloc îndepărtat, anticipăm o creștere în valoare a tânărului maramureșan cu pașaport englez, acum devenit ploieștean. Asta, dacă va fi folosit.