Acneea hormonală este acel tip de acnee determinată de fluctuațiile sau dezechilibrele hormonale. Din acest motiv afecțiunea apare mai ales la vârsta adolescenței ca urmare a modificărilor hormonale, dar poate persista și pe parcursul vieții adulte. Fetele și femeile sunt mai afectate întrucât ele trec prin multiple schimbări hormonale.
Acneea hormonală este o erupție cutanată sub formă de puncte albe, negre sau chisturi dureroase, potrivit Cleveland Clinic, citat de Hotnews. Afecțiunea este localizată, de regulă, în partea inferioară a feței și pe linia maxilarului, dar poate apărea și în alte părți ale corpului cum ar fi pe spate sau pe piept.
Acneea hormonală este legată de supraproducția de sebum – o substanță uleioasă din glandele pielii –
supraproducție legată de schimbările hormonale. Cantitatea excesivă de sebum blochează porii, ducând la apariția coșurilor.
Conform sursei mai sus citate, acneea hormonală afectează 50% din femeile de 20 de ani și 25% din femeile de 40 de ani.
Putem vorbi de acnee hormonală începând de la vârsta pubertară, adică după vârsta de 12 ani și până la adolescență, adică vârsta de 20 de ani, punctează
dr. Iulia Enăchescu, medic endocrinolog pediatru la Sibiu. „O acnee poate a fi bănuită a fi hormonală dacă este trenantă și nu răspunde la un tratament rapid după o vizită la medicul dermatolog. Sau, dacă apare la copii, adică la vârste total neobișnuite pentru o acnee, respectiv 5-7 ani”, mai spune dr. Enăchescu.
Dacă apare, afecțiunea medicală nu doar că este rezistentă la tratament dar, în timp, se agravează ducând la aparția așa-numitelor „cratere”, astfel că este important ca ea să fie diagnosticată și tratată.
În mod normal, medicul dermatolog ar trebui să ceară la consultul medical o primă linie de analize hormonale – în principiu analize de sânge – susține
dr. Iulia Enăchescu: „Iar dacă se dovedește că este ceva endocrin, adolescentul ar trebui să ajungă la medicul endocrinolog. Tratamentul va fi în combinație cu medicul dermatolog”.
Există câteva cauze mai comune și altele mai rare în care bolile endocrine se asociază cu acneea. „Cele comune includ sindromul ovarului polichistic. Însă, la adolescență este o mare provocare un astfel de diagnostic, întrucât dacă este supradiagnosticată la o fată tânără acest lucru poate face mai mult rău decât bine. Printre bolile grave asociate cu acneea se numără hiperplazia suprarenală congenitală
(HAC) – în fapt, un grup de afecțiuni genetice care implică glandele suprarenale, o pereche de organe mici situate deasupra rinichilor – incompletă sau cu debut tardiv”, subliniază dr. Enăchescu.
Potrivit specialistului, încep să fie mai frecvente dezechilibrele ușoare hormonale. Dezechilibre secundare greșelilor adoptate prin stilul de viață. „Adică o mâncare nesănătoasă sau folosirea dermatocosmeticelor care conțin parabeni. Acești parabeni din dermatocosmetică, ca și substanțele conținute în alimentele nesănătoase, se constituie în disruptori care dereglează sistemul endocrin. Pentru că receptorii endocrini îi sesizează ca fiind hormoni întrucât aparența lor este de hormon like”, atrage atenția medicul endocrinolog.
Și acești disruptori pot fi de două feluri: estrogen like sau androgeni like, adică să mimeze fie un hormon feminin, fie unul masculin. „Ceea ce la vârsta pubertății, a adolescenței, se traduce printr-o erupție puternică de coșuri. Uneori, doar atenția asupra stilului de viață poate trata o formă comună de acnee. Deci, nu una patologică”, punctează specialistul.
Potrivit unui articol publicat de Academia Americană de Dermatologie, există dovezi care leagă acneea de dietele care conțin multe alimente cu un indice glicemic ridicat. Adică alimente bogate în carbohidrați simpli prezenți mai ales în pâinea albă, chipsuri, cartofi albi, precum și băuturile zaharoase. Aceste alimente pot crește nivelul zahărului din sânge, iar acest lucru are impact asupra nivelurilor hormonale, crescând riscul de a dezvolta acnee.
În situația în care, în urma analizelor, medicul endocrinolog descoperă o cauză tiroidiană pentru acneea hormonală și este nevoie de tratament de substituție, acesta poate fi prescris mai spune dr. Enăchescu: „Dacă prolactina este mărită, de exemplu. Iar cauza creșterii acestui hormon numit prolactină este de cauză funcțională, adică este o etapă tranzitorie, nimic organic. Se poate trata cu medicamente, dar este nevoie de ghidarea tratamentului. În această situație nu este un tratament care trebuie urmat toată viața, ci doar specific acestei perioade de pubertare, mai ales dacă la mijloc este o cauză legată de stres”, punctează dr. Enăchescu.
Pentru că, prin eliberarea cortizolului, stresul modifică secreția de sebum, excesul de sebum fiind principala cauză a unei acneei hormonale.
Alte investigații imagistice indicate în diagnosticarea corectă a acestui tip de acnee sunt ecografia de tiroidă, RMN-ul hipofizar cu substanță de contrast, în cazul în care se suspectează că hipofiza este implicată, precum și CT, RMN pentru glandele suprarenale. Se poate merge și mai departe cu investigația medicală dacă este cazul, prin testare genetică.
Mai ales dacă acneea este asociată la vârste mai mici cu alte semne de pubertate precoce, precum dezvoltarea sânilor, păr axilar, pubian, dacă acneea e asociată cu un salt în creștere – adică în situația în care copilul cu acnee devine și cel mai înalt din clasă sau cu orice schimbare a ritmului normal al dezvoltării fiziologice a adolescentului.
Acneea hormonală poate apărea și după vârsta adolescenței, la adultul tânăr, subliniază dr. Enăchescu. Atunci când apare la fete și se manifestă printr-o creștere excesivă a părului în zone neconforme cu sexul feminin. Sau când apare o cădere a părului, tot la fete, în zona frunții, astfel încât apar „golfurile” fără păr, ca la bărbați.
„Toate acestea sunt semne de dezechilibre hormonale și este neapărată nevoie de consult endocrin. Și, de asemenea, dacă acneea e asociată cu tulburări mari de ciclu menstrual – asta înseamnă cicluri la peste trei luni – sau mai mult, o amenoree primară – lipsa instalării primului ciclu – la fete de 15,16, 17 ani. Se poate suspecta o cauză ovariană – în principal”, subliniază medicul endocrinolog.
Medicii recomandă tratarea acneei chiar de la apariție pentru a împiedica apariția cicatricilor permanente și a potențialelor probleme legate de anxietate și depresie asociate.
Tratamentul contra acneei hormonale poate dura mai mult sau mai puțin, în funcție de severitatea acesteia și de individ. Răbdarea este însă esențială, pentru că poate dura luni până când apar primele semne de îmbunătățire a aspectului pielii.