Statul vrea să reducă sumele la 75% din venitul mamei, de la 85% cât sunt acum. Deşi pentru o bună parte dintre familii, aceşti 10% în minus se vor simţi în bugetul familiei, experţii în fiscalitate spun că economia făcută la bugetul de stat nu va conta atât de mult. Sociologii, în schimb, consideră că mai de impact ar fi scurtarea concediului de creştere a copilului.
Înainte de aplicarea CASS-ului și la indemnizația de creștere a copilului, o mamă putea să primească cel mai mult 8.500 de lei. Taxarea cu 10% pentru asigurarea de sănătate reduce această valoare la 7.650 de lei. Şi tot e mai bine faţă de scenariul în care Executivul ar lua în calcul ca indemnizaţia de creştere copil să fie 75% din venit, şi nu 85%, cât e acum. În vizorul statului sunt cele peste 150.000 de românce care sunt în prezent în concediu de maternitate. Mai bine de jumătate dintre acestea primesc lunar o indemnizaţie de creştere copil cuprinsă între 1.652 de lei şi 5.000 de lei. Iar una din 4 mămici primeşte indemnizaţia minimă de 1.651 de lei.
De pe urma lor statul ar putea face o economie lunară de 54 milioane de lei de la bugetul statului, prin scăderea indemnizaţiei de creştere copil la 75% din venit. Prea puţin, raportat la deficitul bugetar pe care îl are România, spun economiştii.
Radu Ciobanu, profesor de economie, ASE, a declarat: “Executivul să se concentreze şi pe măsuri care să vizeze capitalul, să fie o impozitare a capitalului. În momentul de faţă vedem că toate măsurile de diminuare a deficitului au vizat populaţia per ansamblu, cu creşteri de taxe la nivel de TVA şi totodată vorbim de contribuţia la sănătate pe o plajă mult mai largă de venituri”.
Bogdan Voicu, sociolog, Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii al Academiei Române, susține că “Nu poţi să le tai indemnizaţia celor care deja depind de ea, nu poţi să le tai indemnizaţia celor care au copii care se nasc în câteva luni. Pe termen lung ar trebui să discutăm dacă chiar avem nevoie să ţinem 2 ani de zile concediul respectiv”.
Specialiştii spun că decizia va avea impact asupra sporului natural, aflat deja pe un trend descendent. Anul trecut, la noi în țară s-au născut cei mai puțini copii de când se fac calcule statistice. Comparativ cu 1990, când se năşteau mai bine de 314.000 de copii, în prezent rata natalităţii este sub jumătate.