A.M.

În ultimele două zile, din cauza vântului puternic la Sinaia, instalaţiile de transport pe cablu nu au funcţionat timp de mai multe ore. Miercuri, viteza vântului depăşise chiar 100 de kilometri pe oră la Cota 2000, iar situaţia a fost similară şi ieri. Telegondola din Sinaia era în funcţiune ieri dimineaţă, însă exista posibilitatea să fie închisă, dacă evoluţia vremii impunea acest lucru. Începând de la Cota 1400, toate instalaţiile de transport pe cablu erau închise din cauza vântului puternic, ne-a precizat Maria Floricica, purtător de cuvânt al Primăriei Sinaia. În schimb, pârtiile din Sinaia sunt practicabile.
La Buşteni, condiţiile meteo erau ieri mai bune decât la Sinaia, toate instalaţiile de transport pe cablu fiind în funcţiune şi pârtiile deschise, având un strat de zăpadă mediu de 35 de cm, format în special din zăpadă artificială, ne-a precizat Mihai Dobre, administrator al domeniului schiabil Buşteni. La Azuga, erau deschise ieri pârtiile Sorica şi Cazacu, stratul de zăpadă fiind între 40 şi 80 de cm, iar instalaţiile pe cablu – în funcţiune, am aflat de la Vasile Richea, administrator al domeniului schiabil din Azuga. Vântul se simţea şi în această staţiune, însă viteza acestuia nu era atât de mare încât să nu se poată practica sporturile de iarnă. Pe crestele munţilor, temperatura era de minus 10 grade, iar în oraş – de minus 7 grade. În acest weekend, toate pârtiile din Azuga vor fi deschise.
Turiştii care plănuiesc să facă deplasări în zilele următoare trebuie să ştie că, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în zona Munteniei, după 20 februarie, încălzirea va fi semnificativă, cu maxime între 6 şi 11 grade şi minime în jurul a 0 grade. După data de 25 februarie va creşte, însă, probabilitatea de apariţie a ploilor. La munte, începând cu data de 20 februarie, temperaturile vor fi în creştere, depăşind regimul termic normal al perioadei. Astfel, vor fi valori pozitive ziua, iar pe timpul nopţilor valori de minus 6 grade şi minus 4 grade, în medie. Până la sfârşitul săptămânii viitoare nu sunt de aşteptat variaţii termice semnificative, potrivit ANM, dar va creşte probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor mixte, cu caracter local.