Moment extraordinar în istoria planetei noastre, care miercuri – 9 iulie a.c., a avut parte de cea mai scurtă zi de la apariția ceasurilor atomice, scriu BBC Sky at Night Magazine și The Independent, citate de Hotnews.
Agențiile globale de cronometrare, inclusiv Serviciul Internațional de Rotație Terestră și Sisteme de Referință, afirmă că, pe 9 iulie 2025, Pământul a făcut o rotație completă cu aproximativ 1,3-1,6 milisecunde mai repede decât standardul de 24 de ore, echivalentul a 86.400 de secunde, stabilind un nou record. Deși ne place să credem că durata unei zile – timpul necesar Pământului pentru a se roti o dată în jurul axei sale – rămâne neschimbată, rotația Pământului poate fi neregulată.
O zi, adică o rotație completă, poate fi cu o milisecundă, sau chiar cu o fracțiune de milisecundă, mai scurtă sau mai lungă decât durata medie a unei zile.
Cercetătorii de la Serviciul Internațional pentru Rotația Pământului și Sistemele de Referință atribuie accelerarea unei schimbări subtile în alinierea orbitală a Lunii, care, orbitând mai departe de ecuatorul Pământului în această vară, a redus efectul de „frânare mareică” care încetinește în mod normal rotația planetei noastre.
Alții, precum astronomul Leonid Zotov de la Universitatea de Stat din Moscova, au afirmat că, de fapt, cauza acestei accelerări este inexplicabilă. „Majoritatea oamenilor de știință cred că este ceva din interiorul Pământului. Modelele oceanice și atmosferice nu explică această accelerare uriașă”, a declarat el pentru Timeanddate.com.
Această creștere a vitezei de rotație marchează a șasea apariție a unor zile neobișnuit de rapide din 2020, evenimente similare fiind așteptate să aibă loc pe 22 iulie și 5 august. Oamenii de știință au început să observe creșteri surprinzătoare ale vitezei de rotație începând cu 2020.
Ca răspuns la această ușoară schimbare, Serviciul Internațional de Rotație Terestră și Sisteme de Referință ia în considerare în prezent implementarea unei secunde negative, prin care să scadă o secundă din Timpul Universal Coordonat pentru a resincroniza ceasurile cu rotația Pământului. O astfel de corecție nu a mai fost făcută până acum, dar tendința actuală ar putea necesita una în jurul anului 2029.