Adesea descrisă ca fiind una dintre țările din lume care se odihnesc cel mai puțin, Japonia ocupă în mod repetat ultimul loc sau se află aproape de coada clasamentului în sondaje și studii internaționale privind durata și calitatea somnului. Însă o firmă de design a dezvoltat acum o soluție creativă care, consideră ea, poate oferi un adevărat impuls siestei, relatează CNN, potrivit Hotnews.
Conceptul său de geacă „inteligentă” de tip pufoaică este conceput pentru a optimiza somnul scurt, oferind sunet și lumină personalizate pe baza datelor biometrice ale utilizatorului, precum ritmul cardiac și temperatura corpului, colectate prin intermediul unui inel purtabil. „Ne-am dat seama că somnul este ceva foarte personal”, a spus Dai Miyata, director de artă creativă al Konel, compania care a dezvoltat geaca în colaborare cu „divizia de tehnologie a somnului” de la NTT DX Partners, o firmă de consultanță digitală.
„Nu poți forța pe cineva să adoarmă, trebuie să adoarmă singur. Așa că ne-am întrebat: putem crea ceva care să ajute oamenii să adoarmă în propriul lor ritm?”, a explicat Miyata.
Îmbrăcămintea de somn ZZZN este concepută pentru a putea fi purtată zi de zi ca o geacă obișnuită, deși supradimensionată, iar utilizatorii pot activa „modul de dormit” trăgând gluga peste cap atunci când vor să tragă un pui de somn în drum spre casă. Geaca nu este destinată deocamdată consumului de masă, însă un prototip conceptual al acestei invenții va fi expus între 24 iunie și 7 iulie la Expo 2025 Osaka, unde vizitatorii o vor putea testa personal. Miyata speră că această inovație îi va face pe oameni „mai curioși în privința somnului” și va stârni discuții despre cum ne putem odihni mai bine.
Geaca este inspirată din „yogi”, un kimono care era popular în perioada Edo (1615–1868) pentru dormit, în special iarna. Deși yogi este adesea comparat cu pijamalele, el este „mai degrabă ceva în care poți adormi și apoi să te trezești și să pleci”, a spus Miyata. „E mai mult o fuziune între îmbrăcăminte și așternut”, explică el.