Ieri, România a preluat comanda Grupului operativ naval pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră (Mine Countermeasures Black Sea Task Group – MCM BS TG), în cadrul unei ceremonii care a avut loc în portul Constanţa, potrivit TVRInfo.
La eveniment au participat ministrul Apărării Naţionale, Liviu-Ionuţ Moşteanu, şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, ambasadori, şefi ai forţelor navale din state riverane Mării Negre şi ataşaţi militari acreditaţi în România, a transmis MApN. Grupul operativ naval este alcătuit din nave militare specializate în lupta contra minelor marine din Bulgaria, România şi Turcia. Comanda a fost preluată de Forţele Navale Române de la partenerii bulgari, pentru următoarele şase luni, în conformitate cu Memorandumul de înţelegere privind constituirea MCM Black Sea, semnat la 11 ianuarie, anul trecut, în Turcia, la Istanbul. „Preluarea comenzii de către România este o recunoaştere a expertizei şi pregătirii Forţelor Navale Române în domeniul luptei împotriva minelor. Capacitatea noastră de a răspunde, cu profesionalism şi promptitudine, în faţa provocărilor iminente reprezintă o garanţie a stabilităţii şi securităţii Regiunii Mării Negre”, a declarat ministrul Moşteanu. El a evidenţiat relevanţa unui asemenea proiect multinaţional pentru Flancul estic al NATO, cu rol strategic pentru securitatea întregului spaţiu euroatlantic, mai ales în contextul deteriorării mediului de securitate generat de războiul de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.
Pe durata misiunii vor avea loc două activări ale MCM Black Sea, în cadrul cărora navele vor participa la exerciţii internaţionale în Marea Neagră. Forţele Navale Române participă cu puitorul de mine şi plase „Viceamiral Constantin Bălescu” – 274, nava-comandant a grupării, şi cu vânătorul de mine „Sublocotenent Ion Ghiculescu” – M-270, iar Forţele Navale ale Bulgariei şi ale Turciei vor contribui cu câte o navă cu capabilităţi de luptă împotriva minelor marine.
Misiunea principală a MCM Black Sea TG este de asigurare a libertăţii de navigaţie în apele Mării Negre prin misiuni de supraveghere, acţiuni de neutralizare a posibilelor pericole pentru traficul maritim, precum şi activităţi conexe de căutare şi salvare pe mare.
Acasă Actualitate MApN: România a preluat comanda Grupului pentru combaterea minelor marine din Marea...