George Marin
Chiar dacă termenul inițial de înscriere era în data de 15 iulie, Federația Română de Handbal organizează astăzi o nouă tragere la sorți a „țintarului” celor două ligi naționale, masculin și feminin, fiecare având acum câte două echipe mai puțin. Despre echipa feminină din Cisnădie se știa, încă dinaintea încheierii ediției de curând finalizată, că nu va mai putea continua în Liga Florilor. Retragere! Astfel că programul dat de tragerea la sorți inițială nu va mai putea fi urmat fără pauze pentru echipe. Conform acestuia, am fi avut bucuria să urmărim la Ploiești, în etapa a doua, exact campioana CSM București. Acum, după noua tragere la sorți, nu mai căutați numele CSJ Prahova Ploiești în lista echipelor! Nu îl veți mai găsi! Neînscrierea echipei nu a fost anunțată oficial de club, ci a fost consfințită direct de FRH.
Faptul că CSJ Prahova nu își va mai înscrie echipa în Liga Florilor era intuitivă, previzibilă chiar pentru cunoscătorii fenomenului, deși gruparea își câștigase promovarea cu mult înainte de încheierea campionatului. Au fost multe semne încă de la faimoasa prezentare a viziunii noului director al clubului, Ionuț Urzeală, când s-a servit tuturor o compilație între clasicele și teoreticele vorbe corporatiste ale unui seminar extern și expunerea unui curs de marketing așa cum este el predat la Academia de Studii Economice. Au urmat notificările de încetare a raporturilor contractuale – numite de director drept „proces de optimizare responsabilă a resurselor” (vezi blogul cristian-anghelescu.ro). Resursa a fost „optimizată” total la 1 iulie, când nu s-a mai prelungit niciun contract scadent și ultimele zece jucătoare rămase sub contract aveau împlinit termenul preavizului, adică închiderea unilaterală a contractelor, inițiatorul acțiunii fiind clubul. Și absența vreunui reprezentat al clubului la ultimul meci al fetelor a fost un semn. Am respectat până acum dorința directorului de a nu publica informații provenite din alte surse decât cele oficiale ale clubului, dar site-ul clubului a fost mut în această privință și continuă să fie. Dar, de la 1 iulie, oamenii au vorbit și oficial, chiar dacă nu au făcut-o până atunci deși situația era cunoscută pe măsura evoluției sale. Abia cu puțin timp în urmă, directorul Urzeală a admis că „șansele de înscriere în Liga Florilor sunt mici, dar nu excluse”, afirmație făcută în cadrul unui podcast (https://www.youtube.com/watch?v=Vaw6D9lz4nk), justificarea fiind făcută tocmai prin lipsa de vizibilitate a fenomenului, prin absența sponsorilor drept consecință și prin organizarea internă deficitară la momentul preluării șefiei clubului.
Girat de șefia județului, de primar și de prefect, directorul Urzeală vorbea, în acea prezentare, despre impactul asupra publicului. Iată, acum, rezultatul! Unul nul, pentru că nu mai are cine să îl atragă. Mai vorbea directorul și de produs vandabil. Ce produs mai vandabil de atât să ai când ești promovat pe prima scenă handbalistică și ai o echipă care poate concura cu cele aflate imediat sub cele care se luptă la locurile pentru Europa? Asta, ca primă etapă în consolidarea prezenței în Liga Florilor. „Managementul după ureche” – așa cum au fost numite global acțiunile vechiului staff – a lăsat moștenire o echipă împlinită, echilibrată, cu patru jucătoare care au purtat tricoul echipei naționale a României, plus o fostă internațională din Ucraina și o actuală componentă a reprezentativei Poloniei!
Jucătoare chiar vandabile! Echipei mari i s-a adăugat, de timpuriu, și echipa de junioare I, mutată de la CSM Ploiești la CSJ Prahova prin buna înțelegere a situației de către clubul municipalității, aceasta urmând a fi echipa de tineret, obligatorie în acel moment. A mai afirmat directorul Urzeală, la una din emisiunile la care a fost invitat: „Cred că în trei ani ne vom lupta pentru promovare în Liga Florilor doar cu ploieștence”. Oare știe directorul Urzeală câte ploieștene activează acum în Liga Florilor? Oare va părăsi Alexia Niță Zalăul lui Tadici pentru a veni la Ploiești? Sau Ștefania Stoica se va întoarce acasă chiar acum? Ca să ne limităm doar la aceste două exemple. Ori poate se va ridica o echipă din neant în trei ani? Cum și cu cine, când junioarele de valoare pleacă spre București, așa cum s-a întâmplat recent cu Elena Coșerea-Pîtiu (de la CSM Ploiești la CSM București) sau cu Diana Lefter și Diana Marin (ambele de la Academia Junior Ploiești la Rapid)? Da, poți crede și aceste trei lucruri dacă înțelegi handbalul în trei săptămâni, așa cum a declarat directorul clubului, în timp ce antrenori și handbaliști de valoare descoperă zilnic secrete ale acestui sport. Directorul Urzeală a dovedit că a început să afle despre junioarele prahovene. Totuși, în trei ani în prima ligă doar cu prahovene? Dumnealui se cam contrazice singur.
Ploieștenii sunt oarecum resemnați, trăind într-o lume fatidică în ceea ce privește sportul local. Nu este primul caz de închidere a activității unei echipe aflate într-o competiție de nivel național sau chiar internațional. Amintim doar de cazurile din volei masculin (CS Petrolul „Petrom” și Tricolorul LMV, ambele părăsind prima ligă imediat după câștigarea titlului de campioană), baschet masculin (Asesoft, aidoma celor de la volei) și … handbal (CSM Ploiești, feminin, în timp ce participa în Cupa EHF, clubul municipalității fiind condus atunci de un tot atât de „specialist” în sport, provenit de la … Poliția locală”!). Ploieștenii se vor resemna încă o dată, nu îl vor copia pe Candiano Popescu și nu vor cere o republică, una a sportului, în Ploiești. Aceasta este firea mioritică a românului. Dar, ceea ce deranjează este impresia că s-a acționat cu perfidie. Deși s-a bătut monedă pe transparență, totul a fost făcut pe ascuns, negându-se acțiunile cunoscute moment de moment, intern, în mediul sportiv ploieștean. Spre deosebire de cazurile amintite mai sus, neînscrierea echipei în Liga Florilor nu poate fi pusă pe seama finanțării, chiar dacă bugetul anunțat la prezentarea din 31 martie era la limită pentru anul 2025. Doar pentru 2025 pentru că se știe că bugetul pentru 2026 depinde de aprobarea bugetului național. S-a dovedit că închiderea unilaterală a contractelor jucătoarelor a fost urmărită consecvent. În fine, s-au economisit niște bani, conform dorinței președintelui Consiliului Județean, Virgiliu Nanu (https://actualitateaprahoveana.ro/administratie/63637-virgiliu-nanu-presedinte-cj-prahova-nu-vreau-sa-mai-platesc-amante-la-clubul-sportiv-judetean). Oare s-a făcut vreo acțiune pentru sportul de masă, pentru copii, cu acești bani, pentru a îndeplini unul dintre obiectivele anunțate ale clubului? S-a făcut măcar una singură? Nu există nicio informare asupra subiectului. Ori, poate o fi necesar vreun studiu de fezabilitate referitor la organizarea de competiții pentru copii?
În fine, vom vedea handbal de performanță la televizor. La Ploiești, deloc, deși performanța este unul din scopurile declarate ale existenței clubului județean. Conceptul de performanță a fost transformat în minge de fotbal. I se dă cu piciorul. Sperăm că doar pentru moment.