Situația financiară a companiilor din România se deteriorează vizibil, avertizează Banca Națională a României în cel mai recent Raport asupra stabilității financiare, potrivit TVRInfo. Restanțele au crescut cu 22% într-un singur an, incluzând facturi neachitate către furnizori, taxe restante și întârzieri de plată care pun în pericol funcționarea lanțurilor economice.
Numărul firmelor în insolvență a ajuns la 24.400, în creștere cu peste 4% față de anul trecut. Practic, pentru fiecare companie care iese din insolvență, alte două intră. Incidentele majore de plată au crescut ușor ca număr (+1%), însă valoarea totală a sumelor implicate a explodat: +38%, ajungând la 1,4 miliarde lei. Cele mai multe probleme sunt generate de microîntreprinderi.
Calitatea creditelor acordate companiilor s-a deteriorat. Rata creditelor neperformante (NPL – împrumuturi care nu mai sunt rambursate la timp) a crescut de la 3,7% în octombrie 2024 la 4,4% în martie 2025, în special în cazul IMM-urilor.
Creditele în valută reprezintă deja 46% din portofoliile băncilor. Deși au o performanță mai bună decât cele în lei, majoritatea firmelor nu sunt protejate împotriva riscului valutar, ceea ce le face vulnerabile. Cele mai riscante categorii de credite, potrivit BNR: creditele garantate de stat – NPL: 5,3%; creditele pentru IMM-uri – 5,2%; expunerile pe imobiliare comerciale – 5,1%.
Concluzia BNR este fermă: dacă economia încetinește sau dacă dobânzile cresc, tot mai multe firme riscă să intre în incapacitate de plată. Probabilitatea medie de nerambursare în 2025 este estimată la 4,4%.
Pentru multe companii românești, urmează luni tot mai dificile. Avertismentul BNR este clar: este timpul pentru prudență, ajustări și, mai ales, disciplină financiară.