Trei sferturi dintre români consideră că situația economică a țării s-a înrăutățit în ultimul an, iar 44,3% spun că inclusiv situația lor financiară a avut de suferit în această perioadă, potrivit celui mare recent sondaj INSCOP publicat ieri și preluat de Hotnews.
Potrivit cercetării, 10,9% dintre români consideră să situația financiară a gospodăriei lor s-a îmbunătățit comparativ cu acum un an, 44,3% că a rămas la fel, 44,2% că s-a înrăutățit, iar 0,6% nu știu sau nu răspund.
Votanții PSD și USR, tinerii sub 30 de ani și persoanele cu studii superioare sunt categoriile care declară într-o proporție mai mare decât media că situația financiară a gospodăriei lor s-a îmbunătățit comparativ cu acum un an.
Cei care nu percep nicio schimbare sunt în special votanții PNL, persoanele sub 45 de ani, persoanele cu educație superioară și angajații la stat. În schimb, declară că situația financiară a gospodăriei lor s-a înrăutățit mai ales: votanții AUR, persoanele între 45 și 60 de ani și locuitorii din urbanul mic.
Românii sunt mult mai pesimiști când e vorba de situația economică a țării. Potrivit sondajului INSCOP, 5% dintre respondenți sunt de părere că situația economică a României s-a îmbunătățit comparativ cu acum un an, 16,7% că a rămas la fel, în timp ce 75,3% consideră că s-a înrăutățit, iar 3% nu știu sau nu răspund.
Cei care spuns că s-a înrăutățit sunt în special votanții AUR, persoanele între 45 și 60 de ani, locuitorii din București și angajații la privat.
„Datele Barometrului Informat.ro – INSCOP refectă o percepție negativă asupra economiei naționale semnificativ mai accentuată decât cea asupra situației financiare personale. Acest lucru sugerează un fenomen de externalizare a responsabilității și o încredere scăzută în capacitatea instituțiilor de a gestiona economia. O majoritate importantă a respondenților consideră că situația financiară personală a rămas neschimbată sau s-a înrăutățit, ceea ce reflectă un climat de stagnare economică resimțită la nivel individual, în ciuda eventualelor creșteri macroeconomice reale sau raportate statistic”, explică Remus Ștefureac, director INSCOP.
„Aceste cifre nu arată doar o criză de încredere, ci mai ales o vulnerabilitate structurală: în absența unor politici clare de revigorare a nivelului de trai – în special pentru categoriile mai vulnerabile, pesimismul economic devine o constantă, alimentând temeri și clivaje”, spune Loredana Vladu, Director al Departamentului de Comunicare, Facultatea de Comunicare și Relații Publice (SNSPA).
Sondajul INSCOP a fost realizat în perioada 20-26 iunie 2025, prin metoda de cercetare CATI, adică interviuri telefonice. Volumul eșantionului este de 1.150 de persoane, cu vârste de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9%, la un grad de încredere de 95%.