George Marin
Entuziasmul a fost debordant deja cu mult timp înaintea începerii jocului. În ciuda faptului că rezultatul din tur și, mai ales, calitatea jocului prestat pe „sinteticul” bucureștean de la Coresi nu păreau să dea vălenarilor visuri de promovare, toată lumea a venit la cochetul stadion cu gând de susținere, cu gând de încredere. Galeria gazdelor a fost prima pornită în luptă deși echipele nici nu începuseră încălzirea. Rând pe rând, tribunele s-au umplut, chiar și parcarea cât un teren de fotbal de mare a fost ticsită de mașini ale publicului venit nu numai din Văleni, ci și din alte locuri ale județului. Facțiunile de suporteri din Ceptura și din Nedelea au venit în sprijinul vălenarilor, copleșind numeric și vocal mica galerie oaspete care a primit tot atâtea locuri câte au avut și prahovenii la București.
Imediat după primul fluier al arbitrului se părea că asistăm la o reluare a debutului de meci de la București. Ca și atunci, prahovenii au început prea puțin concentrați. Într-un prim minut nici măcar încheiat bucureștenii puteau deschide scorul. Imediat jocul s-a pornit cam aspru, prilej pentru arbitru de a mai tempera zelul ambelor echipe cu avertismente. Însă, din acest moment, oaspeții au mai ajuns la poarta păzită de Dalin Munteanu doar o singură dată și atunci pentru a arăta că portarul gazdelor are elasticitatea în sânge. Echipa gazdă a împins permanent jocul spre poarta oaspeților. Dar, construcția acțiunilor de atac a fost cam șchioapă, mijlocul nu a funcționat eficient, Ilie fiind foarte retras, Arnăutu luând unele poziții nepotrivite, nedefinite clar tactic, și cu oarecare lentoare, Chejnoiu greșind centrările, iar peste toate, golgheterul Ciobanu nu a reușit să prindă cadrul porții. Cu toate acestea, la poarta celor din Capitală au fost multe ocazii, niciuna fructificată. Ocazii mari au fost irosite! Pare curios, dar portarul bucureștean a fost deranjat o singură dată, însă și atunci balonul i-a căutat brațele! Practic, el nu a avut ce apăra!
Reluarea a arătat o echipă mai decisă, a gazdelor, și o alta, a oaspeților, care a continuat să mizeze pe lansările lungi pentru cei cu viteză bună, Ghinea, Ștefan ori Sîrbu. Din fericire pentru prahoveni, aceștia trei, ca și restul coechipierilor lor, au fost obligați să stea în apropierea careului propriu apăsați de presiunea crescândă a vălenarilor. Arnăutu a avut câteva momente foarte bune în care și-a amintit că are o experiență dobândită, Bănel Nicoliță a fost de aur, ca și în prima parte, trăgând echipa după el cu o hotărâre și o determinare de parcă întreaga sa carieră ar fi depins de acest meci, Șerban a fost atent la mijlocul terenului suplinind și evoluția mai slabă a lui Adrian Ilie, astfel că încrederea în răsturnarea situației din tur a crescut moment cu moment. Scăpați de o clipă extrem de dificilă, rezolvată bine de Tănase, vălenarii au reușit să egaleze scorul din tur prin două lovituri consecutive. A fost ca o directă de stânga urmată de un croșeu de dreapta. Am asemănat cu boxul pentru că oaspeții s-au trezit din pumnii primiți. Știința s-a apropiat din ce în ce mai mult de poarta gazdelor profitând și de faptul că mijlocul echipei din Văleni era cam rupt. Da, era vremea când puterile slăbesc, dorința de victorie și ambiția intrându-și puternic în rol. Momentele grele au fost trecute cu bine, astfel că au urmat cele două perioade de prelungiri.
Puternic susținuți de public, vălenarii au condus ostilitățile, chiar dacă golgheterul Ciobanu – premiat înaintea meciului de către AJF Prahova pentru golurile marcate în Liga A Prahova – a ieșit din teren accidentat. Este adevărat că el a ratat câteva bune oportunități, dar a fost mereu înfipt în coastele apărării adverse, deplasându-se deseori și „cărând” adversari după el, eliberând alte spații pentru coechipieri. Poziția lui a fost preluată de Arnăutu, care a reușit o acțiune bună, dar și o ratare în această nouă postură. Cât despre oaspeți, ei au ieșit la rampă ca de obicei, în acest meci, la final de reprize. Dar cu amprentă! Păreau mai proaspeți în final, dacă analizăm sumar una dintre fazele de încheiere a meciului, când cinci prahoveni îl încadrau pe veteranul bucureștean Bucă în apropierea careului propriu, în timp ce balonul fugea repede spre poarta vizitatorilor, acolo unde se aflau restul jucătorilor de pe teren. De aceea lumea a stat cu mari emoții în așteptarea deznodământului loviturilor de departajare.
Orice tensiometru ar fi fost dat peste cap, neputând înregistra tensiunea, dar mai ales pulsul, după prima lovitură executată de Șerban, cel care marcase în timpul inițial de joc. Din fericire, Dalin Munteanu a venit cu antidotul sub forma parării a două lovituri adverse. Reușita lui Arnăutu a declanșat fiesta. Una meritată și de echipă, dar și de toți vălenarii care au sperat, au crezut și au susținut ideea promovării. A fost, la urma urmei, răsplata eforturilor tuturor celor care au avut o contribuție, fie aceasta cât de mică, la înfăptuirea succesului.
Filmul jocului
Min. 1 – Bâlbâială colectivă a triunghiului defensiv central al celor din Văleni. Cu toate acestea, Ștefan nu poate înscrie.
Min. 8 – Șerban îl deschide bine pe Nicoliță, care centrează pentru Ciobanu. Mingea îi vine un pic în spate, totuși golgheterul Ligii A Prahova preia și trage puțin alături de poartă.
Min. 30 – Arnăutu pornește un contraatac, inițial 3 contra 2, trimite pentru Nicoliță, în dreapta, care centrează. Ajuns în careu, Arnăutu lasă balonul pentru Filip, dar șutul este slab și, pe deasupra, direct în brațele portarului.
Min. 35 – Nicoliță execută o lovitură liberă din dreapta și Ciobanu, aflat înaintea barei apropiate, reia, cu capul, pe lângă buturi.
Min. 42 – Ghinea șutează din dreapta, în cros, alături de poartă.
Min. 45 – Tănase face un fault gratuit. Din zona stângă de atac bucureșteană, lovitura liberă bătută direct spre poartă de Dobrică este respinsă de Dalin Munteanu fix din vinclul opus.
Min. 45+1 – Butoi reia alături, cu capul, cornerul executat de Nicoliță.
****
Min. 48 – Ciobanu se demarcă în spatele apărătorilor adverși și este angajat, dar șutul la colțul scurt se dovedește a fi doar un gol „turcesc”.
Min. 50 – Arnăutu reia cu capul o minge care a ajuns la el cu șansă. Balonul ocolește poarta.
Min. 53 – Arnăutu reia cu capul mingea centrată de Filip. Mingea zboară puțin peste poartă.
Min. 56 – O minge venită din defensiva proprie este preluată de Arnăutu, în zonă centrală, care pasează în stânga pentru Cosmin Munteanu, iar șutul acestuia izbește violent transversala. Lovitura a fost admirată și de cetățeanul Dogaru aflat în vilegiatură – pentru încă puține minute – pe linia porții trasată pe terenul din Vălenii de Munte.
Min. 56 – Ștefan scapă singur din apropierea centrului terenului, dar este prins din urmă de Tănase, la marginea careului. Căpitanul gazdelor reușește o deposedare exemplară.
Min. 63 – Ciobanu, din careul mic, aflat într-o mică înghesuială de jucători, nu poate relua spre plasă.
Min. 67 – Cosmin Munteanu șutează pe lângă poartă mingea lăsată de Arnăutu.
Min. 70 – Reveria cetățeanului Dogaru s-a încheiat în momentul culegerii balonului din plasa propriei porți, de acolo de unde l-a trimis Șerban. Acesta a executat o lovitură de pedeapsă acordată pentru faultul asupra lui Nicoliță. 1-0.
Min. 71 – Cetățeanul Dogaru este trezit de-a binelea. Nicoliță execută o lovitură liberă din dreapta, în diagonală, iar Ciobanu deviază subtil balonul în plasă. 2-0.
Min. 79 – Ilie, aflat liber în careu, în bună poziție, șutează din unghi, peste poartă.
Min. 83 – Sîrbu pătrunde în careu și șutul este blocat în ultimul moment de Butoi. Cornerul rezultat este reluat de Bucă, cu capul, peste poartă.
Min. 85 – O bună acțiune a oaspeților este anihilată de … Bucă, surprins în ofsaid.
Min. 86 – Sîrbu pasează pentru Cocîrlă, care șutează peste poartă.
Min. 87 – Nicoliță execută o nouă lovitură liberă din dreapta, dar Cosmin Munteanu nu obține decât un corner rămas fără un rezultat concret.
Min. 88 – Contraatac bine condus de Bucă în fața unei apărări incorect poziționată. Nu se obține nimic altceva decât un corner.
Min. 90+4 – Ultima strângere de inimă pentru gazde este consumată de o lovitură liberă obținută de bucureșteni în urma unui fault gratuit comis de gazde nu departe de careul propriu. Răsuflare de ușurare pentru amfitrioni.
****
Min. 92 – Bine lansat, Arnăutu scapă singur spre poartă după ce trece mingea pe deasupra ultimului apărător, dar alunecă la marginea careului mare. Portarul bucureștean scapă iarăși nederanjat.
Min. 99 – Cosmin Munteanu câștigă un duel în stânga, trimite o diagonală lungă pentru Nicoliță, a cărui centrare este reluată peste poartă de Arnăutu.
Min. 101 – Șerban câștigă mingea și îi trimite lui Cosmin Munteanu aflat la 25-27 de metri în zonă centrală. Fantoma golului îl bântuie iarăși pe cetățeanul Dogaru, spectator și de această dată, la sărutul balonului cu bara transversală, aproape de îmbinarea cu sora sa verticală.
Min. 105+1 – Bucă șutează alături, de la marginea careului.
****
Min. 111 – Tot o lovitură liberă executată de Nicoliță aduce panică în careul advers. După un scurt, dar rapid, traseu al balonului, ca la flipper, Arnăutu se trezește cu mingea la dispoziție, ușor lateral dreapta, la 8-9 metri de poartă. Șutul este slab, în piciorul portarului, iar faza este încheiată de Șerban cu un șut în cros, din aceeași zonă. Mingea ocolește poarta.
Min. 118 – Sîrbu șerpuiește în careul gazdelor, în dreapta atacului oaspete, încolăcind câteva picioare vălenare, și șutează spre vinclul apropiat. Dalin Munteanu insistă să se respecte odihna păianjenului, aflat în orele de liniște.
****
0-0: Șerban execută în stânga portarului, mai slab decât lovitura transformată la deschiderea scorului. Portarul bucureștean parează, spre deosebire de prima dată, când a plecat în colțul opus.
0-0: Bucă îl copiază perfect pe Șerban. Același lucru precum portarul bucureștean îl face și Dalin Munteanu.
1-0: Cernea trage în dreapta portarului, la semiînălțime. Portarul intuiește direcția balonului, dar nu se poate opune marcării punctului.
1-1: Manea trage la semiînălțime, în stânga portarului plecat în partea opusă.
2-1: Nicoliță bate tare, sus, în dreapta portarului trimis în partea cealaltă.
2-1: Dobrescu execută aproape de centrul porții. Dalin Munteanu plecase spre dreapta sa, dar își azvârle acrobatic piciorul stâng și intersectează traseul balonului, deviindu-l în afara cadrului porții.
3-1: Cosmin Munteanu execută sigur, spre stânga portarului, care își alesese celălalt colț.
3-2: Sîrbu execută precum coechipierul său Dobrescu, dar piciorul acrobat al lui Dalin Munteanu, pornit spre dreapta sa, nu mai întâlnește balonul.
4-2: Arnăutu pune indigoul pe execuția lui Nicoliță.
Min. 120+infinit: Victorie!
CSO Teleajenul Vălenii de Munte – CSU Știința București
2-0 (0-0, 2-0) 4-2 la lovituri de departajare
Stadion: Orășenesc. Spectatori: 800.
Au marcat: Șerban 70 – penalti, Ciobanu 71.
Teleajenul: D. Munteanu – Tănase (cpt.), Șandru, Butoi, Chejnoiu (46 C. Munteanu) – Șerban, Ad. Ilie (100 Cernea), Filip – Nicoliță, Ciobanu (90+4 Popa), Arnăutu. Rezerve neutilizate: L. Ene – Costache, Dănilă, Mirică, Piscan, Ol. Radu. Antrenori: Iulius Mărgărit, Silvian Dobre.
Știința: Dogaru – Manea (cpt.), Merluță, S. Radu, Dobrică (82 Cocîrlă) – Ghinea, Militaru (73 A. Constantin), Dobrescu, D. Ștefan (82 Bucă) – Sîrbu, Muscalu. Rezerve neutilizate: M. Dumitru – Fernea, Diaconu, L. V. Ene, Păuna, Dinu. Antrenori: Costel Olteanu, Dumitru Bolborea.
Avertismente: Arnăutu 16, Chejnoiu 29, Șerban 68, C. Munteanu 72, Șandru 90+2 / Manea 11, Dobrică 27, Dobrescu 35, Ghinea 72, S. Radu 89, Cocîrlă 90+1, Sîrbu 109, D. Ștefan 114, Militaru 114, Bucă 114.
Eliminări: – / C. Olteanu.
Au arbitrat: Vladimir Nagy (Măhăceni – Alba) – Robert Mereș, Claudiu Georgiu (Cluj-Napoca). Rezervă: Eduard Centea (Zalău).
Observatori: Vasile Popescu (Buzău), pentru arbitraj; Mihai Anf=drieș (București), pentru organizare.
Jucătorii meciului: Bănel Nicoliță, Dalin Munteanu.
Declarații după joc
Iulius Mărgărit: „Ne doream foarte mult promovarea în liga a treia. Aceasta a fost și finalitatea declarată a proiectului pentru care am venit acum doi ani la Văleni. Scopul a fost să creez o echipă competitivă pentru a putea urca echipa în liga a treia. Ținând cont de jocul de la București, de acum o săptămână, pierdut, 0-2, șansele noastre erau diminuate. Știința are o echipă tânără, bine pregătită, bine organizată, cu aspirații de promovare. Totuși, băieții noștri, susținuți de public, au luptat. Acest meci retur a fost spectaculos, cu multe ocazii de gol, și noi am reușit să egalăm scorul din tur. Noi am mai avut câteva ocazii importante, dar au avut și ei bune situații prin care puteau să închidă jocul. Însă, portarul Munteanu a intervenit impecabil în două rânduri și așa am ajuns la loviturile de departajare. Loteria acestor lovituri s-a decis în favoarea noastră. Așa s-a scris istorie pentru oraș, pentru activitatea sportivă și, în special, activitatea fotbalistică ale orașului. Suntem la capătul de început al unui nou drum pe care sperăm cu toții să se meargă pe plan sportiv, dar și în ceea ce privește infrastructura sportivă”.
Bănel Nicoliță: „Această promovare – nu mai știu a câta este pentru mine – este una specială, pe care mi-am dorit-o din suflet. Am o vârstă, am 41 de ani. Am venit la Văleni mai mult pentru domnul primar, care a dezvoltat un proiect atât de frumos aici, un proiect prin care investește în sport, în copii. De aceea, spun eu că acest oraș merita să aibă o echipă care să activeze la un nivel mai ridicat decât cel județean. Este un oraș mic, dar, prin noi, poate deveni mare. Sunt foarte fericit, foarte bucuros pentru ce am realizat cu toții. Vreau să le mulțumesc colegilor și suporterilor pentru toată susținerea pe care au dovedit-o. Acestea au contat foarte mult pentru mine, mai ales spre finalul competiției când am avut câteva probleme personale care încercau să mă împiedice să continui. Am avut o perioadă aglomerată, fotbal și școală, și am continuat și pentru George (n.n. Ogăraru), fostul meu coleg de echipă. Nu l-am putut refuza. Eu sunt genul de om care dau totul pe teren și inima nu m-a lăsat să nu ofer ajutorul atunci când îmi este cerut”.
Dalin Munteanu: „A fost foarte dificil pentru noi, mai ales că am ajuns la această loterie, la loviturile de departajare. Poate credeți, poate nu, dar cu o seară înainte de meci mă gândeam cum ar fi să ajungem la acest moment. Am reușit să apăr două lovituri, dar aceasta este datoria mea. Și colegii mei și-au făcut datoria în teren. Succesul se datorează tuturor”.