Ana M.

Cele mai noi şi interesante scurtmetraje din toată lumea vor fi prezentate în perioada 19-22 februarie, la AFI Palace Ploieşti în cadrul Festivalului Internaţional de Film Ploieşti ( PIFF). La cea de-a patra ediţie a evenimentului s-au înscris peste 600 de producţii aparţinând genurilor SF, horror, thriller şi acţiune, aparţinând realizatorilor din 42 de ţări.
În urma selecţiei realizate de un juriu de specialitate, 21 de scurtmetraje s-au calificat în competiţia oficială şi vor putea fi vizionate de public. Vor concura pelicule din România, Japonia, Germania, Brazilia, Franţa, SUA, Canada, Spania, China, Ţările de Jos, Serbia. Printre acestea se numără producţii ce vor fi difuzate în premieră naţională şi mondială, precum „În timp ce zburau către Lună”, un scurtmetraj produs în Serbia, a cărui echipă va fi prezentă la eveniment. De asemenea, va fi prezentată premiera europeană a scurtmetrajului „Sânge de hienă” produs în Spania, care a făcut turul festivalurilor din America de Nord, dar şi premierele internaţionale „Sir Gawain şi Cavalerul Verde” ( Franţa) şi „Ultima dorinţă: Idilă” (Germania), au transmis organizatorii. Din România, vor concura două pelicule. Prima, intitulată „Lumină firavă” în regia Florinei Dumitrache, spune povestea a doi tineri care aşteaptă sfârşitul lumii, într-o atmosferă ce devine din ce în ce mai apăsătoare. Al doilea film – „Fereastra”, în regia Georgianei Moldoveanu – aduce publicul într-o lume a unui viitor neprecizat, unde cei sărăciţi primesc o şansă pentru o viaţă mai bună fiind atraşi într-un joc organizat de membrii privilegiaţi ai acestei societăţi. Regulile se schimbă atunci când cei din urmă se transformă din spectatori în jucători.
În cadrul festivalului, publicul va putea urmări şi filme programate în afara competiţiei, ce fac parte din patru categorii: „Lovestory Special” – o secţiune dedicată poveştilor de dragoste neobişnuite, „Dark Comedy” – filme scurte cu umor negru, ”Experimental” şi „Children’s Morning Fun” – secţiune pentru filme de animaţie. Evenimentul este organizat de Parcfilm şi de Fundaţia Comunitară Prahova, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, în parteneriat cu AFI Palace Ploieşti, Cinema City, Helen Film şi BRD – Groupe Société Générale.