D. Constantin
În ultimii 25 de ani, nicio licitaţie publică din România nu a avut un istoric atât de zbuciumat – demn de înscris în Guiness World Records – precum cea organizată de Compania Naţională de Căi Ferate, în scopul închirierii a 900 kilometri de cale ferată , considerate că au devenit neinteroperabile, unor operatori de transport feroviar licenţiaţi. Şi aceasta deoarece nici după a…opta rundă a licitaţiei – care a avut loc joi, 12 februarie, la sediul Bursei Române de Mărfuri – nu s-a prezentat niciun agent economic interesat să preia o asemenea afacere! Una dintre cauze poate fi şi cea referitoare la faptul că, pentru a stârpi, definitiv, obiceiul românilor de a călători cu „naşul”, noii administratori ai acestor secţii de cale ferată se văd obligaţi să angajeze câte un paznic înarmat pentru fiecare vagon!
Reamintim că cei 900 de kilometri ofertaţi pentru închiriere reprezintă patrimoniul a 27 de secţii de cale ferată, care se regăsesc pe raza tuturor celor opt sucursale regionale ale CFR – Bucureşti, Craiova, Timişoara, Cluj, Braşov, Iaşi, Galaţi şi Constanţa. Aşa cum am mai scris, patru dintre aceste secţii traversează şi judeţul Prahova, respectiv Ploieşti Vest – Târgovişte Nord- Fieni – Pietroşiţa; I.L. Caragiale – Diţeşti – Moreni; Diţeşti – Gura Palăngii; Câmpina- Câmpiniţa – Telega.
Aşadar, nu ne rămâne acum decât să aşteptăm o nouă rundă a licitaţiei! Conform reprezentanţilor CFR, pe aceste tronsoane de cale ferată se pot desfăşura activităţi de transport călători, transport marfă sau transport mixt. Durata de valabilitate a contractului de închiriere este de 4 ani, iar criteriul de selecţie va fi preţul cel mai mare. Totodată, potrivit legii, operatorii economici desemnaţi câştigători sunt obligaţi să preia şi personalul CFR existent sau care îşi desfăşoară activitatea pe secţia aferentă necesar pentru asigurarea pachetului minim social existent, la momentul închirierii. Prin închirierea secţiilor de cale ferată devenite neprofitabile, compania CFR doreşte să respecte unul dintre angajamentele asumate în faţa organismelor financiare internaţionale, acela de a-şi reduce considerabil pierderile înregistrate.