Obiectivul Guvernului pentru acest an este ca, din ianuarie 2016, să fie redusă taxa pe valoarea adăugată(TVA) la toate produsele. Între timp, parlamentarii au emis un proiect de lege care prevede o taxă pe valoarea adăugată de 9% la alimentele de bază. Iniţiatorii actului normativ aşteaptă ca Ministerul Finanţelor să finalizeze calculele pentru a determina care vor fi primele produse ce vor beneficia de reducerea taxei, în varianta unei micşorări graduale pe grupe de alimente.

„Fondul Monetar Internaţional nu a fost de acord nici cu reducerea TVA-ului la pâine, dar s-a demonstrat că a fost un lucru foarte bun. Acum a rămas să se discute în aprilie pe tema reducerii TVA la produsele de bază. Oricum, noi în septembrie terminăm acordul cu FMI şi atunci cred că putem să încercăm. Nu se poate ca la lapte să plăteşti 24% TVA, când laptele este bun şi pentru bătrâni, şi pentru copii. Sau la carne de pasăre… Important este ca la Ministerul Finanţelor să se facă toate calculele şi să vedem dacă putem să reducem la toate produsele deodată sau trimestrial, care sunt produsele de primă necesitate cu o cotă de TVA redusă. Cel mai probabil, reducerea se va face gradual, iar primele produse cu TVA de 9% ar putea fi lactatele şi carnea de pasăre”, a declarat senatoarea Cristiana Anghel, unul dintre iniţiatorii proiectului legislativ pentru ziarulring.ro.

Premierul Victor Ponta a declarat la sfârşitul lunii ianuarie, la Iași, că Guvernul ia în calcul reducerea, de la 1 ianuarie 2016, a cotei taxei pe valoare adăugată, fie la nivel general, cu unul sau două procente, fie pe anumite categorii de produse.

„Va trebui să luăm o decizie de politică fiscală dacă mergem cu o reducere la toată lumea, de la 24% să vedem cu cât putem să o ducem în jos, cu un procent, cu două, sau dacă mergem pe păstrarea nivelului general de 25% și mergem până la 9% pentru anumite categorii de produse cum am făcut pentru pâine sau cum am procedat de la 1 ianuarie 2015 pentru turism, pentru pachetele all-inclusive”, a afirmat Ponta.

El a dat asigurări, la finalul unei întrevederi cu oamenii de afaceri din Iași, că Guvernul va menține la 16% cota unică de impozitare atât în 2015, cât și în 2016. De asemenea, premierul a afirmat că actuala cotă redusă la contribuția de asigurări sociale va fi menținută până în 2016 și că Guvernul va implementa, din acest an, legislația privind scutirea de impozit pentru profitul reinvestit.