Ieri, țările membre ale Organizației Mondiale a Sănătății, printre care se numără și România, au adoptat un acord istoric privind modul de pregătire pentru viitoarele pandemii, pregătit după ce pandemia de COVID-19 a ucis milioane de oameni între anii 2020 și 2022, anunță Agenția Reuters, preluată de Hotnews.
După trei ani de negocieri și finalizarea planului la jumătatea lunii trecute, pactul cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic a fost adoptat ieri de Adunarea Mondială a Sănătății la Geneva. Reprezentanții țărilor membre ale OMS au întâmpinat adoptarea acordului cu aplauze.
Pactul este văzut pe scară largă ca o victorie pentru agenția internațională de sănătate a ONU într-o perioadă în care organizațiile multilaterale au fost afectate de reduceri drastice ale finanțării externe din partea SUA. „Acordul este o victorie pentru sănătatea publică, pentru știință și pentru acțiunea multilaterală. Va asigura faptul că, împreună, vom putea proteja mai bine lumea de amenințările viitoare ale pandemiilor”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Tratatul a fost contestat în ultimul moment, luni, când Slovacia a cerut un vot, întrucât premierul său sceptic față de vaccinurile împotriva COVID-19, a insistat ca țara sa să conteste adoptarea acordului. O sută douăzeci și patru de țări au votat în favoare, niciuna nu a votat împotrivă, în timp ce unsprezece țări, inclusiv Polonia, Israel, Italia, Rusia, Slovacia și Iran, s-au abținut.
Statele membre care au participat la negocieri trebuie să ratifice acum acordul la nivel național.
Este doar a doua oară în cei 75 de ani de existență ai OMS când statele membre ajung la un acord obligatoriu – precedentul a fost convenția privind controlul tutunului din 2003.