Unul din 10 tineri din România și un sfert dintre elevii de liceu au consumat, cel puțin o dată, droguri. Sunt doar câteva dintre cifrele alarmante din statisticile autorităților române, care arată că vârsta consumatorului de stupefiante a scăzut dramatic în țara noastră până la 8 ani. Este motivul pentru care Autoritățile din domeniu și Asociația „Marea Lojă ­Națională” din România şi-au dat mâna şi an de an organizează acțiuni de conştientizare a elevilor cu privire la pericolul pe care îl reprezintă ­drogurile. România este încă sub media europeană în ceea ce privește consumul de droguri, însă țara noastră a devenit o mare piață de desfacere pentru ­dealeri așa că tendința este una îngrijorătoare. Iar vârstă celor care ­consumă stupefiante a scăzut dramatic.
Cătălin Țone- specialist antidrog: “Se discută în spațiul public despre supradoză la 9 ani, un caz de excepție, dar există. Vorbim de consumul de droguri și crize, supradoză, intoxicații la 12, 13, 14 ani. Pe primul loc sunt festivalurile și concertele, pe locul doi sunt taberele, excursiile și cantonamentele, pe locul trei se situează perioadele de absențe de la școală, de chiul”. În România este însă nevoie și de centre în care consumatorii de ­droguri să fie ajutați să rămână departe de stupefiante. Deocamdată, centrele au rămas doar pe hârtie.
Agenția Națională Antidrog a fost desființată în luna martie a acestui an. În locul ei a fost înființată Agenția Națională pentru Politici și Coordonare în domeniul Drogurilor și al Adicțiilor, potrivit TVRInfo.
În spitalele publice urmează să fie înființate centre de sănătate mintală şi pentru prevenirea dependențelor. Demersul va fi posibil prin reorganizarea centrelor de sănătate mintală din spitalele de specialitate, prin preluarea personalului şi a patrimoniului centrelor de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog ale Agenţiei Naţionale Antidrog.