• Femeile și votanții din mediul urban- pe primele locuri
• Patru secții de votare au depășit 100% prezență a alegătorilor

N. Dumitrescu/V.Stoica

După două săptămâni de la primul tur al alegerilor prezidențiale, românii cu drept de vot s-au prezentat din nou la urne pentru a pune ștampila pe unul dintre cei doi candidați – ­George Simion și Nicușor Dan – rămași în turul doi al scrutinului pentru alegerea celui care va fi președintele României în următorii cinci ani. Conform Autorității Electorale Permanente, numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente a fost, pentru alegerile din 18 mai 2025, de 17.988.218 cetățeni, iar cel al românilor cu domiciliul în străinătate și care figurau cu drept de vot – de 1.016.327 de persoane. Considerate drept alegeri istorice, în contextul anulării celor din noiembrie anul trecut, dar și cele mai importante din ultimii 35 de ani, în care fiecare vot a contat, atât românii de peste hotare- care au avut la dispoziție, cu ziua de ieri, trei zile pentru a se prezenta la urne, cât și cei din țară, s-au mobilizat și s-au prezentat la secțiile de votare pentru a pune ștampila pe numele celui pe care și l-au dorit fără ca să fie noul președinte al țării.
Astfel, la urne am întâlnit alegători de toate vârstele, părinții ținând să-și exprime această importantă opțiune, ca și la primul tur, alături de copii, iar bunicii alături de nepoți, întrucât a fost, așa cum destui votanți au declarat – un vot dat și pentru generațiile viitoare. Totodată, au fost și destui prahoveni care, deși nu au participat la primul tur al alegerilor, ieri, au ținut să-și exprime opțiunea pentru alegerea persoanei care va avea, începând de astăzi, pentru următorii cinci ani, una dintre cele mai grele misiuni – aceea de președinte al țării, într-un context național și internațional dificil. De adăugat și faptul că, pe modelul primului tur al alegerilor prezidențiale, atât sâmbătă, cât și ieri, în ziua alegerilor, cei care au dorit să participe la vot și nu au avut un act de identitate valabil au putut să-l solicite în regim de urgență, de la serviciile locale de evidență a persoanelor, care au avut program special cu publicul. De precizat și faptul că peste 1.800 de angajați ai Ministerului de Interne au asigurat climatul normal de siguranță la nivelul întregului județ, protecția tuturor secțiilor de votare din Prahova, precum și verificarea sesizărilor cu privire la posibile incidente electorale.

Vârful prezenței la vot, la nivelul ­județului – în jurul prânzului
Prahova a fost printre primele județe din țară la vot încă de la primele ore ale dimineții, în turul doi al prezidențialelor, cu 5,23% la ora 08:53, când veniseră la urne pentru a-și alege viitorul președinte 33.001 de persoane cu drept de vot. La număr de votanți, Prahova se situa pe locul patru național, după București, Constanța și Iași, iar ca prezență, în procente, raportat la numărul de votanți din fiecare județ, pe locul 10.
La ora 12:00, prezența la vot în județul Prahova se apropia de 25%, pe locul trei pe țară, după Ilfov și Argeș. Ca număr de votanți, până la prânz votaseră în cele 624 de secții din Prahova 151.849 de persoane, care poziționau județul nostru pe locul 2 național, după Capitală!
Ca și în primul tur al alegerilor prezidențiale, vârful prezenței la vot în secțiile de votare din județul Prahova a fost înregistrat în jurul prânzului, ulterior prezența scăzând treptat spre seară, până la închiderea ediției tipărite a ziarului Prahova.
Ca și în primul tur de scrutin, femeile au fost mai multe la vot, la fel și votanții din mediul urban, comparativ cu mediul rural.
Patru secții de votare au depășit 100% prezență la vot, trei în zone turistice – Sinaia și Cheia, și una în comuna Brazi, unde Biroul Electoral Județean a și suplimentat numărul buletinelor de vot.
La ora 17:00, prezența la vot în județul Prahova se apropia de 50%. În primul tur de scrutin, prezența la urne la închiderea secțiilor de votare a fost de 52,12%.

Aproape 2000 de cereri pentru urna mobilă
În Prahova, pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale, s-au înregistrat 1878 de cereri pentru urna mobilă, la persoane fizice nedeplasabile, la penitenciare și spitalele din teritoriul județului. Astfel, în Ploiești, au fost 27 de cereri pentru urna mobilă din partea unor persoane fizice și alte 271 de cereri înregistrate la Penitenciarul ­Ploiești. La Penitenciarul de Femei Ploiești Târgșoru Nou au fost 592 de cereri pentru urna mobilă. Și în unitățile medicale cu paturi din județul Prahova, pacienții au avut posibilitatea de a vota. La Spitalul de Psihiatrie Voila – 184 cereri urnă mobilă; la Spitalul Municipal Ploiești – 92 cereri urnă mobilă; la Spitalul Județean de Urgență – Secția Pneumologie – 16 cereri urnă mobilă; la Spitalul Județean de Urgență – Boldescu – 62 cereri; la Spitalul Județean de Urgență – secția Boli Infecțioase – 12 cereri; la Spitalul General CF Ploiești – 65 cereri urnă mobilă; la Spitalul Județean de Urgență NORD – 116 cereri urnă mobilă; la Spitalul Județean de Urgență – Buna Vestire – 36 cereri urnă mobilă și la Spitalul Județean de Urgență – secția Obstetrică și Ginecologie – 26 cereri urnă mobilă.

Prezență contramandată
De adăugat faptul că, ieri, inițial, fusese anunțată prezența, între orele 14-16, la una dintre secțiile de votare din Ploiești, deschisă în sediul Palatului Copiilor, și a unuia dintre candidați – Nicușor Dan, care ar fi urmat să-l însoțească, la momentul votului, pe primarul municipiului reședință de județ, Mihai Polițeanu. Dar, cu o jumătate de oră înainte de ora 16.00, s-a anunțat oficial că programul lui Nicușor Dan a fost decalat și că nu va mai ajunge la Ploiești.

Dosar penal pentru ­distrugerea unui buletin de vot
Ca și la primul tur al alegerilor prezidențiale, în contextul desfășurării procesului electoral, Inspectoratul Județean de Poliție Prahova a fost desemnat drept „vocea unică” responsabilă pentru comunicarea publică la nivel județean, atribuțiile revenind subcomisarului de poliție Laura Antimiu. Astfel, potrivit raportării făcută de aceasta , până ieri, la ora 15.30, la nivelul județului Prahova nu fuseseră înregistrate incidente deosebite din punct de vedere al atribuțiilor structurilor Ministerului Afacerilor Interne. Concret, până la ora menționată, au fost înregistrate 15 sesizări privind posibile incidente în legătură cu procesul de vot, din care cinci nu au fost confirmate. Pe de altă parte, din datele transmise la ora indicată a mai reieșit că au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale -una pentru comercializarea băuturilor alcoolice și 13 pentru consumul de băuturi alcoolice, dar și că s-a întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere a unui înscris în context electoral. În legătură cu acest ultim aspect, IJP Prahova a transmis următoarele: ”Polițiștii din cadrul Secției nr. 3 de Poliție Ploiești au fost sesizați, la data de 18 mai a.c., despre faptul că la o secție de votare o persoană ar fi rupt buletinul de vot. În baza sesizării, a fost constituită o echipă operativă pentru verificarea aspectelor sesizate. Polițiștii s-au deplasat la fața locului și au constatat faptul că un bărbat de 50 de ani s-ar fi prezentat la o secție de votare din municipiul Ploiești pentru exercitarea dreptului la vot. Ulterior, bărbatul ar fi distrus buletinul de vot, fără ca acesta să își exercite dreptul”.