Ministerul Transporturilor din Grecia pregătește un plan inedit pentru a combate conducerea sub influența alcoolului: statul ar urma să subvenționeze cursele de taxi în weekend,
astfel încât petrecăreții să evite să urce la volan. Inițiativa, însă, nu este privită cu ochi buni de toată lumea în Atena, relatează Euractiv, potrivit Hotnews.
Propunerea are ca scop încurajarea persoanelor aflate sub influența alcoolului să aleagă un taxi în locul propriei mașini, contribuind astfel la reducerea numărului tot mai mare de accidente rutiere. Totuși, planul a stârnit controverse chiar în interiorul guvernului elen, care este divizat în privința celor mai eficiente metode de a combate problema.
Un proiect legislativ separat, care prevede amenzi mai dure pentru șoferii prinși băuți la volan, se află deja în lucru. Însă ministrul adjunct al Transporturilor, Konstantinos Kyranakis, membru al partidului conservator Noua Democrație, susține subvențiile pentru taxiuri ca o măsură complementară.
Conducerea sub influența alcoolului este o problemă de durată în Grecia. Doar în anul 2024, poliția a depistat 32.202 de șoferi care au condus sub influența alcoolului.
În acest context, Kyranakis propune reducerea tarifelor la taxi în serile de vineri, sâmbătă și duminică, pentru a descuraja șofatul în stare de ebrietate.
Statul ar urma să acopere pierderile financiare ale taximetriștilor printr-un fond special, alimentat din amenzile aplicate pentru contravenții rutiere înregistrate de camerele de supraveghere.
Cu toate acestea, asociațiile de taximetriști se tem că reducerea tarifelor în orele de vârf ale nopților de weekend va atrage clienți agresivi sau problematici.
Purtătorul de cuvânt al guvernului elen, Pavlos Marinakis, a declarat pentru presa locală că ideea se află încă în stadiul de propunere: „Evident, contribuabilul grec nu va plăti pentru ca unii să bea; nimeni nu va fi subvenționat ca să consume alcool”, a precizat acesta.
Pe de altă parte, Kyranakis își susține în continuare planul. „O persoană care conduce sub influența alcoolului și provoacă un accident nu costă tot contribuabilul?”, a întrebat retoric ministrul, subliniind că cheltuielile medicale cauzate de accidentele rutiere provocate de alcool sunt mult mai mari decât cele pentru prevenție.
Printre propunerile sale se numără și montarea unor etiloteste în mașinile șoferilor recidiviști, care să blocheze pornirea vehiculului dacă aceștia nu trec testul de alcoolemie.
Acasă Actualitate Grecia vrea să subvenționeze taximetriștii pentru a descuraja condusul sub influența alcoolului