Ieri, Guvernul a aprobat un memorandum prin care Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) este mandatat să continue procesul de renegociere și modificare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a anunțat ministrul interimar Marcel-Ioan Boloș, potrivit TVRInfo.
„Aceasta înseamnă că activitatea care a fost începută pe timpul guvernului Ciolacu are aprobarea necesară pentru a fi continuată și pentru a duce la bun sfârșit modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență prin renegociere cu Comisia Europeană”, a declarat Boloș.
Obiectivul principal este absorbția integrală a grantului de 13,1 miliarde de euro, fonduri nerambursabile alocate României prin PNRR, în termenul limită de 31 august 2026.
„Subliniez acest lucru: fără penalități. Pentru ca să avem timpul fizic necesar până la 31 august 2026 să ducem la bun sfârșit modificările care vor fi negociate și aprobate de către Comisia Europeană”, a punctat ministrul.
PNRR-ul României are o valoare totală de 28,1 miliarde de euro, din care 14,9 miliarde euro reprezintă componenta de împrumut. Planul prevede implementarea a 113 obiective de investiții în domenii-cheie precum transporturi, infrastructură locală, educație și sănătate.
„Ne asigurăm că obiectivele de investiții sunt realizate și implementate până pe 31 august 2026. Pentru a ne proteja și pentru a proteja interesul financiar al României este nevoie ca demersul să fie dus la bun sfârșit”, a subliniat Boloș.
Până în prezent, România a încasat 9,2 miliarde de euro din granturile europene, prin prefinanțare și cele două cereri de plată deja acceptate.
„Până acum, am încasat 9,2 miliarde euro din pre-finanţare şi cele două cereri de plată. Cererea de plată numărul trei, parţial, urmează să fie încasată la sfârşitul lunii mai, în valoare de 1,3 miliarde euro. De asemenea, foarte important este că, la sfârşitul lunii aprilie, am depus aplicaţii de plată din Politica de Coeziune, care este cea de-a doua sursă de finanţare a României, cu un buget de 44 de miliarde de euro. Am depus aplicaţii de plată în valoare de 1,8 miliarde de euro (…) Deci, cu alte cuvinte, sunt investiţii compatibile cu Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Mă refer aici la componenta de infrastructură de apă şi canalizare, componenta de infrastructură de transport sau conectivitate, cum îi spunem noi, la reţelele de transport europene şi naţionale”, a spus Boloş.