A fost făcut încă un pas important pentru demararea lucrărilor de reabilitare a uneia dintre clădirile emblematice din centrul Ploieștiului – Palatul Culturii. Ministerul Culturii a avizat favorabil acest proiect, astfel încât, potrivit declarațiilor vicepreședintelui Consiliului Județean Prahova – Vlad Dumitrescu, toată documentația necesară depunerii solicitării de emitere a autorizației de construire este gata. Practic, după obținerea autorizației de construire și reluarea licitației pentru dirigenție de șantier, vor putea începe lucrările atât de necesare la acest imobil reprezentativ al municipiului Ploiești, aflat în administrarea Consiliului Județean Prahova.
Palatul Culturii este monument istoric – categoria monumente de arhitectură, de valoare națională, înscris în Lista Monumentelor Istorice din jud. Prahova la poziția PH-II-m-A-16247. Construită, la origine, să adăpostească Palatul de Justiție și devenită ulterior “Palatul Culturii”, clădirea este renumită pentru Sala Pașilor Pierduți și este căutată de mulți regizori de film pentru imaginea sa monumentală.
În Palatul Culturii funcționează în prezent instituții de artă și cultură, Biblioteca Județeană ”Nicolae Iorga”, restul spațiilor fiind utilizate pentru diferite evenimente cultural-educative ori antreprenoriale. Până recent, latura neconsolidată a palatului a fost utilizată de Curtea de Apel Prahova, acolo unde sunt, de altfel, cele mai mari probleme.
Clădirea a fost construită între anii 1915-1932 (cu o întrerupere din 1916 până în 1923, din cauza Primului Război mondial), având trei funcțiuni disctincte: spații pentru activități culturale (sală de spectacole, hol-foaier, spațiu multifuncțional, regie lumini/sunet, cabine actori, ateliere; depozitari costume și decor etc.); spații pentru activități administrative (birouri, săli ședințe, oficiu, etc.); spații pentru funcțiuni auxiliare (tablou electric general, centrală tratare aer, stație pompe, rezerve apă, spații tehnice etc.).
După finalizarea proiectului, precizează reprezentanții Consiliului Județean Prahova, clădirea de patrimoniu va rămâne ce este și în prezent, un “Palat al Culturii”, edificiu reprezentativ pentru instituții și desfășurarea unor evenimente culturale prestigioase.