Deputatul Elena Udrea s-a prezentat ieri la sediul DNA, unde a anunţat că va face declaraţii în dosarul Microsoft. „Fac declaraţii la cererea avocaţilor, aprobată de doamna procuror, voi da declaraţii în dosarul Microsoft”, a precizat ea.
Întrebată de jurnalişti dacă va face un denunţ, Elena Udrea a declarat: „Dacă îmi daţi voie să intru, voi reuşi să fac ceea ce am de făcut”. Înainte ca Elena Udrea să intre în sediul DNA, mai multe persoane au scandat mesaje împotriva ei şi a lui Traian Băsescu. Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, a fost citată la DNA după ce în noaptea de luni spre marţi Camera Deputaţilor a încuviinţat cererile procurorilor de urmărire penală, reţinere şi arestare preventivă în dosarele „Gala Bute“ şi „Microsoft“. În prima cerere, procurorii anticorupţie au solicitat începerea urmăririi penale a Elenei Udrea în dosarul „Gala Bute” pentru abuz în serviciu cu obţinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite. Votul parlamentarilor a fost 285 „pentru” şi 49 „împotrivă”.
În cea de-a doua cerere, DNA a solicitat Camerei Deputaţilor încuviinţarea extinderii începerii urmăririi penale pentru luare de mită şi a arestării preventive în dosarul „Gala Bute” pe numele fostului ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului. Prima solicitare din cuprinsul acestei cereri a fost aprobată cu 278 voturi ”pentru” şi 50 ”împotrivă”, iar cea de-a doua, cu 219 voturi „pentru” şi 102 voturi „împotrivă”. De asemenea, în dosarul Microsoft, procurorii DNA au făcut o cerere cu trei solicitări de încuviinţare, respectiv a urmăririi penale pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în declaraţia de avere, pe numele Elenei Udrea, aprobată cu 243 de voturi ”pentru” şi 50 ”împotrivă”; reţinerea şi arestarea preventivă a acesteia — adoptată cu 202 voturi „pentru” şi 65 de voturi „împotrivă; şi înlocuirea controlului judiciar, dispus la data de 29 ianuarie, cu măsura arestării preventive — adoptată de plenul Camerei Deputaţilor cu 152 de voturi „pentru” şi 82 „împotrivă”.