Tot mai mulți copii și adolescenți din România suferă de depresie sau de o altă tulburare de sănătate mintală. O afecțiune „invizibilă”, pentru care mulți dintre ei nu ajung să primească ajutor. La categoria de vârstă 13-25 de ani, suicidul reprezintă a doua cauză de deces, după accidente. „Ei mor din alegere, iar eu vin dintr-o zonă unde se luptă pentru fiecare zi în plus”, povestește Monica Althamer, care a fost, mulți ani, unul dintre cei mai cunoscuți navigatori de pacienți oncologici din România, potrivit Hotnews.
Monica Althamer este, acum, directorul programului Spitale Publice din Bani Privați al Fundației Metropolis. 40 de secții de spital din 18 orașe ale țării au fost renovate și dotate, în ultimii ani, cu bani strânși din donații și sponsorizări, prin acest program. 5 milioane de euro a investit, în total, ONG-ul pentru a schimba fața a zeci de secții de spital – bani strânși din donațiile făcute de români.
Althamer povestește că a avut „un șoc” când s-a uitat pe cifrele principalelor cauze de deces la adolescenți, după ce Spitalul Obregia a trimis Fundației Metropolis o solicitare de renovare a Secției de Psihiatrie Pediatrică. „Ei mor din alegere, iar eu veneam dintr-o zonă unde se luptă pentru fiecare zi în plus. Și am aflat că sunt copii și adolescenți care mor din alegere, pentru că suferă de o afecțiune „invizibilă” și nu primesc ajutor. Pentru mine, acesta a fost impulsul”, spune directoarea programului Spitale Publice din Bani Privați, într-un dialog cu HotNews.
Din acest „impuls” a luat naștere o campanie de strângere de fonduri pentru construcția unei noi clădiri de spital ce va găzdui Secția de Psihiatrie Pediatrică a Spitalului Obregia.
Pentru copiii și adolescenții români cu tulburări de sănătate mintală, va fi prima clădire de spital care respectă standardele internaționale: „În România nu s-a făcut niciodată un spital de psihiatrie care să respecte ceea ce se întâmplă în aceste spitale în restul lumii. Nu există”, spune Monica Althamer.
Pentru Fundația Metropolis, este o provocare: prima clădire de spital pe care o ridică de la zero, după zeci de secții renovate și dotate. Costurile sunt estimate la cel puțin 7.,5 milioane de euro – numai ridicarea clădirii, fără mobilier și dotări.
Dar campania Fundației Metropolis „nu este doar una de strângere de fonduri, ci și de conștientizare publică”, spune Monica Althamer.
Tot mai mulți copii și adolescenți din România suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări de sănătate mintală. În ultimii 7-8 ani, numărul celor care se adresează Secției de Psihiatrie Pediatrică de la Spitalul Obregia aproape că s-a dublat.
Copii și adolescenți din toață țara ajung aici, în condițiile în care România are județe întregi fără psihiatri pentru copii. Secția de Psihiatrie Pediatrică a Spitalului Alexandru Obregia funcționează, în prezent, în două pavilioane construite în perioada anilor 1920.
„În anul 2023, spitalul a aniversat 100 de ani de la înființare”, spune, dr. Florina Rad, șefa Secției de Psihiatrie Pediatrică de la Spitalul Obregia.
„Toate clădirile sunt extrem de vechi, ca structură și compartimentare. Ele nici nu au fost gândite de la început ca spații speciale pentru psihiatrie pediatrică”, explică medicul. Inițial, unul dintre pavilioane a fost secție de neonatologie, iar celălalt a funcționat, la un moment dat, ca grădiniță.
Cu toate că spitalul a făcut eforturi să le renoveze, actualele spații nu reușesc să mai corespundă, în totalitate, nevoilor pacienților: „Saloanele au fost construite în 1920. Atunci erau alte norme, alte reguli. Le-am zugravit, am pus gresie, ne-am străduit să înlocuim ce se strică. În plus, numărul de pacienți crește constant.”
Mai ales că serviciile de psihiatrie pediatrică „nu implică doar spitalizare și instituirea unui tratament farmacologic, în timp ce copilul stă liniștit în pat”, explică Florina Rad, care este și președintele Asociației Române de Psihiatrie a Copilului și Adolescentului.
„În psihiatrie, etiologia este bio-psiho-socială și, atunci, noi trebuie să ne adresăm tuturor factorilor etiologici care sunt responsabili de apariția unei tulburări psihice. Așa că vom avea nevoie de terapie, de intervenții terapeutice specifice, individuale, de grup, intervenții specifice pentru familie, activități pentru petrecerea timpului liber pe parcursul internării, terapii ocupaționale, accesul la educație pe perioada internărilor mai lungi. Așa că avem nevoie, ca să putem să construim servicii cât mai adaptate și cât mai corecte, și de specialiști care să poată să facă toate lucrurile acestea – medic, psiholog, asistent social, colaborare cu celelalte specialități medicale – dar și de spații în care să se desfășoare lucrurile acestea”, susține medicul.
Copiii internați la Obregia fac acum, uneori, ședințele de consiliere psihologică în spațiile comune – pe hol sau în curtea spitalului: „În cazul consilierii psihologice, spre exemplu, e nevoie să ai o intimitate cu pacientul, adică să poți să stai într-un spațiu în care să nu intre permanent cineva, să nu treacă permanent cineva pe lângă tine”, spune dr. Florina Rad. Ea subliniază că, în acest moment, „spațiul este cu adevărat o problemă”.